28. Onödiga och nödvändiga bebissaker

Det här är mitt bidrag till #denstorabloggutmaningen som @namnoribebisen och @bolmgren startat. Dagens ämne är: onödiga och nödvändiga bebissaker. Är du med?

Det kan vara så svårt att veta vad man ska köpa hem till sin kommande lilla bebis, och listan kan göras oändligt lång. Kollar man runt på nätet finns det otroligt många listor över saker som kan vara bra att köpa tills bebis kommer, och det är lätt att köpa för många saker som inte ens används sedan. Här är en lista på saker som har varit onödiga köp för mig:

 1. Insats till badbaljan. Alicia är inte alls förtjust i insatsen, hon trivs mycket bättre på min eller Ms arm. Numera duschar jag oftast med henne, så mysigt.
 2. Produkter till bebisen. Jag hade köpt hem lite av varje. Tex. hudlotion som lillan visade sig känslig mot. Eller schampo och flera olika salvor mot röd rumpa. Det vi har behövt är barnolja och Inotyolsalva än så länge. (Barnolja för bad och torr hud, Inotyolsalvan för röd rumpa.)
 3. Borste/kam. Alicia hade endast lite hår i nacken när hon föddes, i har hon en del, men borsta det gör jag inte än. Borste kommer nog inte användas på väldigt länge. Även om bebis har lite hår när liten föds skaver de bort mycket av det den första tiden.
 4. Nappar. Hur mycket jag än försökt tar lillan inte någon napp, (hon har tendenser till att suga på tummen) och då har vi testat många olika sorter. Skulle bara köpt hem en till att börja med, hur söta de än är.
 5. Babykläder i överflöd. Visst, köp hem de grundläggande kläderna och plaggen du verkligen älskar till liten, men gå inte till överdrift. Liten växer så fort och växer snart ur de små kläderna. Du kommer även få så mycket kläder, speciellt i storlekarna 50-62 att du troligtvis inte hinner använda allt. En idé är att du säger till dina anhöriga att köpa i en viss storlek, eller större storlekar, så du inte får för mycket i samma storlek.
 6. Bröstpump. För det första är det inte garanterat att amningen fungerar, och bröstpumpar är inte en billig historia. För det andra, även om du ammar kanske det inte fungerar att pumpa, eller så blir det inte av. Jag har bara använt min ett par gånger, så det känns som bortkastade pengar.
 7. Snorsug. Vi köpte hem en snorsug i bollmodell, men den har vi inte kunnat använda alls. Än har inte lillan varit förkyld på riktigt, bara något snorig vid ett tillfälle. Då tänkte vi hjälpa henne genom att använda snorsugen, men munstycket var för stort för hennes näsborre och den var dessutom inte effektiv. Nu har vi köpt hem en näs-Frida som många rekommenderar, vi får hoppas den fungerar bättre.
 8. Leksaker. Det räcker att köpa hem ungefär fem välvalda leksaker, först när liten blir lite äldre. I början har liten ingen glädje av dem, så det är inte bråttom. Men en bitleksak, och några mångsidiga leksaker kommer du långt med, ni kommer få så många ändå under tidens gång.

Vissa saker är inte nödvändiga att köpa hem fören bebisen blir äldre, om du vill sprida på utgifterna och inte köpa allt på en gång. Tex. babygym, barnstol, leksaker, böcker, potta, snuttefilt och gåstol. Sedan är det ju så olika från barn till barn, förälder till förälder. Alla är olika, det någon hatar älskar en annan. Du får prova dig fram till vad som är bäst för er. Vad var ert mest onödiga köp?Men vad var de nödvändigaste köpen då?

 1. Bedsidecrib. I början sov Alicia i sin crib i babynestet varje natt. Där låg hon trygg och säkert men ändå på en armlängds avstånd.
 2. Babynest. Det använde vi verkligen flitigt i början. På natten antingen i bedsidecriben, eller emellan oss. På dagen kunde vi ha henne i den bredvid oss där vi var om hon behövde sova. Lillan trivdes verkligen däri. 
 3. Skötbord. Skötbordet använder vi fortfarande varenda dag. Så skönt att ha allt samlat på rätt plats och som det är lätt att komma åt. 
 4. Amningskudde. Jag använde amningskudden många gånger om dagen i ungefär 11 månader. Det funkade så bra för oss, avlastade och var mysigt. 
 5. Tvättlappar. Tvättlappar använder vi till så mycket. Vid blöjbyte, när jag ammade, när vi rapade lillan efter amningen etc. 
 6. Vagn. Lillan stortrivs i sin vagn, och älskar att åka långa promenader i den. Att gungas till sömns eller bara studera omgivningen. 
 7. Bärsele. En period när lillan var liten ville hon inte åka i vagnen, då kom bärselen verkligen till användning. Vissa dagar behövde Alicia även mycket närhet, och då var det smidigt att ha henne i den medan jag stökade här hemma. Även ibland när jag skulle handla själv var selen ett bättre och smidigare val än vagnen, så att jag fick händerna fria. Dessutom blev lillan ofta ledsen i vagnen i affärer i början, så då var den inget alternativ ändå. 


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

bolmgren
bolmgren,
Hahah alla skriver verkligen att man inte ska köpa mkt kläder i de storlekarna 😂 de är dom kläderna som vi använt mest 😆
nouw.com/bolmgren
mammashus
mammashus,
Haha! 😂 Vi använde de storlekarna väldigt länge med, MEN jag hade köpt mycket i de storlekarna och sen fick vi än mer, så vi hann ändå knappt använda allt. Lillan var aldrig varit en kräkbebis så behövde inte byta så ofta. Så hade varit bättre om jag bett alla köpa kläder i större storlekar så vi fått mer användning av dem.
nouw.com/mammashus