33. Burkmat eller hemlagat?

Det här är mitt bidrag till #denstorabloggutmaningen som @namnoribebisen och @bolmgren startat. Så roligt att utmaningen fortsätter! Dagens ämne är: att berätta om varför du valt att ge ditt barn burkmat eller hemlagat. Är du gravid kan du skriva om vad du planerar att ge ditt barn för mat. Är du med?

När vi väntade lillan föreställde jag mig att vi skulle laga den mesta av maten till henne. För mig lyser fördelarna för hemlagat starkt, billigt, nyttigt och inga konstiga tillsatser. Men sen har verkligheten hunnit ikapp oss lite. Att laga all mat åt lillan har visat sig ohållbart, tiden finns helt enkelt inte till det. Just nu blandar vi hemlagat med burkmat och det funkar för oss. Men så var det inte från början.

När lillan först började med smaksensationer och sedan smakportioner lagade jag i princip all mat till henne. Hon var nyfiken på det mesta och smakade med glädje. Men när det sen var dags att äta mer mat och dra ner på amningen blev lillan inte alls glad. Jag skulle gissa att hon inte var redo. Så vi drog ner på tempot igen, lät lillan finna matglädjen i sin egen takt.

Det visade sig snart att lillans melodi var att försöka äta själv framför att bli matad, greppvänliga bitar helldre än puré. Frukt, banan, gurka, bröd, pasta, lillan åt det äntligen med glädje. Genom att hon fick smaka av vår mat och äta själv fann hon sin aptit. Hon älskar att sitta och pilla med maten, undersöka och smaka. Snart kunde jag dra ner på amningen allt mer och när lillan var 11 månader slutade vi amma helt.

När hon vant sig vid att äta fast föda och åt med glädje fick hon även smaka på lite burkmat. Tidigare hade hon vägrat det totalt men nu går det an. Till frukost äter lillan oftast yoghurt, gärna med banan i, eller en macka med något gott pålägg. Vid lunch varierar vi mellan burkmat, tex om vi är ute i farten, men annars brukar jag laga och frysa in mat till henne. Till middag äter hon för det mesta det vi äter, och däremellan tex. någon frukt till mellanmål. Dagen börjar och slutar med en flaska med välling. 


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

bolmgren
bolmgren,
Jag ska definitivt låta nästa barn äta i sin egen takt 😝 hade jag velat nu också, men BVC stressade oss. Skönt att ni hittade nåt som funkade 😊
nouw.com/bolmgren
mammashus
mammashus,
Så jobbigt när BVC gör så! 😔 Men tur att det går bättre för er nu.
nouw.com/mammashus