4 veckors läkarkontroll Bvc


Idag hade Saga en tid för läkarkontroll på BVC. Känns helt ofattbart att hon har funnits hos oss i en månad! Tiden går så sjukt mycket fortare när hon är här utanför magen, det är en sak som är säkert. Och tiden går otroligt mycket snabbare nu när vi har barn än innan de kom till oss, antagligen för att vi nu räknar tiden utifrån deras födelse. Innan dess hade man inget att utgå ifrån på samma sätt, förutom sin egen ålder.

I varje fall så hade vi en läkarkontroll idag, Saga växer så det knakar! Förra veckan vägde hon 4550 gram, nu väger hon hela 4850 gram! Hon har hunnit bli 56,5 centimeter lång och har ett huvudomfång på 38 centimeter. Snälla någon stanna tiden, jag hinner inte med! Sedan gjorde läkaren sin kontroll, och allt såg bra ut som tur var. Han tittade även närmare på hennes lilla ”grop” hon har precis ovanför skinkorna, och även här lättade han min oro och förklarade en del saker.

Saga har tydligen en korsbensgrop, (sacral dimple) en slags ytlig fördjupning i korsryggen, straxt ovanför skinkorna. Ca 3-8 % av befolkningen har denna korsbensgrop, och en mycket liten del av dessa har spinala avvikelser. I de allra flesta fall orsakar en korsbensgrop inga problem eller hälsorisker. En korsbensgrop är något man föds med och bildas av någon okänd anledning ibland under fosterutvecklingen. I sällsynta fall kan en korsbensgrop indikera en underliggande ryggmärgs defekt, såsom ”spina bifida occulta” (ryggmärgsbråck) men som tur var hade Saga inga symptom på det.

I vilket fall skulle vi hålla koll så att inte gropen förändrades, och vara lite extra försiktiga när hon ska lära sig sitta etc, då musklerna kan vara lite svaga där, kanske tar det lite extra tid innan hon lär sig sitta och gå, men vad gör det på det stora hela. Hon är en så nöjd och glad liten tjej, och verkar inte ha några bekymmer av detta just nu. Hennes systrar hade så bråttom att lära sig saker när de var i hennes ålder, så det räcker och blir över ändå, haha!


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer