Alicia 4 år och 5 månader


Här kan ni följa Alicias utveckling månad för månad i en utvecklingsrapport. I framtiden tror jag det kan vara roligt att gå tillbaka till och läsa, att minnas hennes första tid. Här kan ni läsa om hennes utveckling under hennes fjärde år hos oss, närmare bestämt 24/1 2020 - 24/2 2020.

Mat: Alicia äter numera mat för det mesta med god aptit, men ibland är hon lite pillig med maten. Men en bra dag så börjar hon dagen med lite frukost, tex. havregrynsgröt med lingonsylt, risgrynsgröt, eller en macka med mjölk. Sedan står två mål mat och mellis på schemat. Hennes favoriter just nu är: pasta, kycklingklubba och majs.

Sömn: Alicia vilar inget på dagen numera, bara om hon är sjuk. Vår kvällsrutin just nu är ombyte till pyjamas, gå på toaletten, tandborstning följt av en godnattsaga. Jag eller min man nattar henne i sin säng, om min man jobbar kväll nattar jag båda tjejerna i deras egna sängar. Ibland vaknar hon någon gång på natten. Hon brukar vakna för dagen runt klockan 8, de dagar det inte är förskola.

Motorik: Alicia sitter, kryper, ställer sig upp, går och springer utan problem numera. Hon kryper snabbt som blixten, reser sig upp hur lätt som helst och hon springer genom livet. Hon kan stå på ett ben och hoppa på ett ben. Hon älskar att göra kullerbyttor och att gå balansgång och hinderbanor.

Kommunikation: Alicia kan prata numera. Hon har börjat med längre meningar på runt 20 ord, och kan hålla i konversationer. Hon älskar att sjunga och kan nu sjunga hela sånger tex. Blinka lilla stjärna, I ett hus i skogens slut, och Tio små apor hoppade i sängen. Det bara sprudlar ut nya ord och meningar ur hennes mun varje dag.

Månadens kommentarer: ”Titta, hon är bubblig, hon är knölig”. Viskade Alicia förvånat när hon såg en naken äldre lite rund dam i tjejernas omklädningsrum...

Förståelse: Alicia förvånar mig varje dag med hur mycket hon förstår, det är underbart! Och vilket minne hon har! Jag kan be henne hämta något och då hämtar hon den saken. Hon förstår i, på och under. Stor och liten kan hon nu. Hon kan räkna till tjugo för det mesta, ibland hoppar hon över någon siffra. Och siffrorna mellan 18-20 är kluriga och blir ofta fel. Hon kan läsa mellan raderna, förstår olika tonfall, ja det är inte mycket som undgår henne. Hela världen har öppnat sig för henne och hon vill lära sig allt däri. Nu snurrar många tankar i henne huvud och hon har många frågor om allt och ingenting. Hon har nu börjat få en tidsuppfattning och undrar tex. När vi ska hämta henne från förskolan.

Andra personer: Alicia är blyg nu mot nya personer. Det tar en stund innan hon smälter och öppnar upp och börjar prata och leka. Även de hon känner kan hon vara lite blyg emot en liten stund i början. När hon är ledsen vill hon gärna vara hos mig men annars går det bra att vara hos andra. Att ha barnvakt eller vara på förskolan går så bra just nu.

Älskar: Alicia är väldigt mån om sin lillasyster just nu, det verkligen märks hur mycket hon älskar henne. Hon vill alltid pussa och krama henne, så sött! Hon älskar även att sjunga och sjunger gärna med till musik. Frost, Elsa och Anna och andra prinsessor har stor betydelse för henne nu. Att rita, pyssla och leka med dockor älskar hon och att bada är väldigt kul. Det bästa som finns är att leka på lekland.

Just nu: Hon älskar dockor, glitter, att pärla och att rita. Om hon fick välja själv skulle hon gå klädd i klänningar varje dag. Hon älskar rosa och lila, glitter och prinsessor. Hon är väldigt förtjust i farmor och farfars hundvalp och hönsen, de älskar hon. Älskade unge! Just nu är det väldigt roligt att räkna saker, att utforska kroppens möjligheter, tex hur långt hon kan hoppa. Elsa från frost är hennes idol just nu. Hon har en Elsa docka som aldrig lämnar hennes sida. Hon är även börjat på simskola med hennes bästa vän från förskolan, det är en av höjdpunkterna i vardagen just nu.


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer