Alicia 6 år!


Idag fyller vår älskling 6 år, helt ofattbart vad tiden går fort! Vad vi älskar dig vår fantasifulla, omtänksamma tjej! Här kan ni följa Alicias utveckling år för år i en utvecklingsrapport. I framtiden tror jag det kan vara roligt att gå tillbaka till och läsa, att minnas hennes första tid. Här kan ni läsa om hennes utveckling under hennes femte år hos oss.

Mat: Alicia äter numera mat för det mesta med god aptit, men ibland är hon lite pillig/kräsen med maten. Men en bra dag så börjar hon dagen med lite frukost, tex. havregrynsgröt med lingonsylt, risgrynsgröt, eller en macka med mjölk. Sedan står två mål mat och mellis på schemat. Hennes favoriter just nu är: tacos, lasagne, hamburgare och Thai mat.

Sömn: Alicia vilar inget på dagen numera. Vår kvällsrutin just nu är ombyte till pyjamas, gå på toaletten, tandborstning följt av en godnattsaga. Jag eller min man bäddar om henne i sin säng, ger en stor godnattkram, även hennes lillasyster som hon delar rum med får sig en kram innan vi säger godnatt. De brukar småprata litegrann innan de somnar, så mysigt. Ibland vaknar hon någon gång på natten, men inte speciellt ofta numera. Hon är lite mörkrädd just nu och vill ha en nattlampa tänd för att kunna sova. Hon brukar vakna för dagen runt klockan 8, de dagar det inte är skola, då måste hon gå upp lite tidigare.

Motorik: Hon springer genom livet nu. Hon kan stå på ett ben och hoppa på ett ben, springa, hon älskar att göra kullerbyttor, gå balansgång, cykla och hinderbanor. Hon har rätt bra motorik nu.

Kommunikation: Alicia kan prata numera. Hon älskar att sjunga och kan nu sjunga hela sånger tex. Blinka lilla stjärna, I ett hus i skogens slut, och Tio små apor hoppade i sängen. Det bara sprudlar ut nya ord och meningar ur hennes mun varje dag. Hon har börjat i skolan och håller på att lära sig att läsa och skriva.

Förståelse: Alicia förvånar mig varje dag med hur mycket hon förstår, det är underbart! Och vilket minne hon har! Hon kan räkna till 50 för det mesta, ibland hoppar hon över någon siffra. Hon kan läsa mellan raderna, förstår olika tonfall, ja det är inte mycket som undgår henne. Hela världen har öppnat sig för henne och hon vill lära sig allt däri. Nu snurrar många tankar i henne huvud och hon har många frågor om allt och ingenting. Hon funderar över döden och vad som händer när man dör. Hon har nu börjat få en tidsuppfattning och har lärt sig veckodagarna.

Andra personer: Alicia är blyg mot nya personer, men har jobbat på det i och med skolstart. Hon har fått många nya kompisar, så roligt! Det tar fortfarande en stund innan hon smälter och öppnar upp och börjar prata och leka, men snart är hon sitt vanliga sprudlande jag. När hon är ledsen vill hon gärna vara hos mig men annars går det bra att vara hos andra. Att ha barnvakt eller vara på skolan går så bra just nu.

Älskar: Alicia är väldigt mån om sina systrar just nu, det verkligen märks hur mycket hon älskar dem, även om det är en del syskonbråk. Hon älskar även att sjunga och sjunger gärna med till musik. Frost, Elsa och Anna och andra prinsessor har stor betydelse för henne nu. Att rita, pyssla och leka med dockor älskar hon och att bada är väldigt kul. Hon älskar att åka till badhuset. Hon älskar sina kompisar på skolan och hennes bästa vänner: Isa, Saga, Adele Sofija och Gro.

Just nu: Hon älskar dockor, glitter, att pärla och att rita. Om hon fick välja själv skulle hon gå klädd i klänningar varje dag. Hon älskar rosa och lila, glitter och prinsessor. Älskade unge! Just nu är det väldigt roligt att utforska kroppens möjligheter, tex hur långt hon kan hoppa, klättra etc. Hon har blivit lite mer bestämd vilket, så bra att hon kan säga nej när det behövs! Elsa från frost är hennes idol just nu. Annars leker vi mycket ute just nu, i skogen och i trädgården, vilket Alicia älskar. Hon har fått två vuxentänder nu och även tappat båda framtänderna, så just nu är hon vår lilla tandlöse. <3


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer