Alicias åttonde månad

Här kan ni följa Alicias utveckling månad för månad i en utvecklingsrapport. I framtiden tror jag det kan vara roligt att gå tillbaka till och läsa, att minnas hennes första tid. Här kan ni läsa om hennes utveckling under hennes åttonde månad hos oss, 24/4 - 24/5.

Mat: Än så länge ammar vi men vi har börjat med smakportioner. Alicia har hittat aptiten för mat igen och jag tycker hon äter mer för varje dag som går, och jag ammar allt mindre. Vi testade BLW, och det har hjälpt henne hitta tillbaka till den ursprungliga glädjen för mat. Att försöka äta själv är så mycket roligare. Alicia äter rån, majskrokar, yoghurt, vår mat om vi äter något lämpligt, klämmisar och gröt. Storfavoriten hittills är banan. Broccoli eller lax måste vara det värsta hon vet.

Sömn: Lillan sover oftast någon timme på förmiddagen och sedan någon timme på eftermiddagen, ibland mer, oftast i samband med amning. Nu kan vi natta henne i sin säng, även om hon oftast somnar i min famn. Nu får även pappan natta henne, det har inte fungerat innan. Runt klockan åtta brukar hon vilja amma en sista gång, sedan somnar hon i min famn, så mysigt. Jag eller M bär sedan upp henne till hennes bedsidecrib. Noga stoppar jag (eller M) om henne med ett tunt täcke. Vi använder sedan en babymonitor tills vi går och lägger oss. Ofta vaknar någon gång på kvällen och då vaggar jag henne i min famn och sjunger tills hon somnar om. När vi går och lägger oss och hon är orolig så får hon sova bredvid mig i sängen. Oftast sover hon numera gott natten igenom efter det. Hon brukar vakna för mat ca klockan 6 eller 7 för att sedan sova ett par timmar till innan det är dags att gå upp.

Motorik: Sakta men säkert börjar motoriken bli bättre. Nu står hon även hyfsat stabilt om vi håller i henne och hon nu traskar hon på fort om jag håller i henne. I gåstolen springer hon fram så fort. Sitta klarar hon galant utan stöd. Nu får hon tag i de sakerna hon riktar in sig på och numera är rörelserna inte lika sega och ryckiga. Klåfingrig är nog rätt ord, nu gäller det att tänka snabbt annars har lillan stoppat en hand i ens mat eller kastat ner något på golvet. Känna, klämma, studera - och stoppa i munnen. Nu vänder sig Alicia åt båda hållen hur lätt som helst och hon blir allt mer mobil för varje dag som går, nu har hon även lärt sig att kravla fram, det går snabbare för varje dag som går. Vi får se när hon lär sig att krypa. Nu kan hon klappa mammas hand, ställa sig upp i soffan med hjälp av ryggstödet, vinka, sträcka sig mot den hon vill till och brumma med munnen.

Kommunikation: Visst kommunicerar Alicia fortfarande med olika skrik, men hennes språk blir allt mer nyanserat. Nu jollrar hon för det mesta när hon är vaken, hon verkligen utforskar sin röst. Nya ljud kommer över hennes läppar varje dag. Med olika ljud kan hon numera visa glädje eller missnöje, om hon är uttråkad eller road. Hon sträcker sig nu mot oss om hon vill till oss och hon kan även vinka hejdå. Och hon kan säga mamma och pappa. 

Förståelse: Alicia blir allt mer medveten om sin omgivning, men än förstår hon inte allt och kan bli rädd tex. om något går för fort. Hon är väldigt lättstörd numera om jag tex. ammar och hon hör M komma in i rummet, då tittar hon glatt upp och tappar intresset för mjölken, pappa är ju här! Nu går det även att busa med henne, då skrattar hon så sött. Hon förstår att jag är hennes mamma, och ropar efter mig om hon vill ha min uppmärksamhet. Det går även att lära henne nya saker, hon härmas ofta.

Andra personer: Alicia är inte speciellt tykännig just nu, dock lite blyg. När hon är trött vill hon gärna vara hos mig eller sin pappa men annars går det bra att vara hos andra.

Älskar: Alicia älskar att kravla runt nu när hon äntligen lärt sig det och även att springa runt i gå stolen. Men mamma och pappa är de allra största favoriterna just nu.

Just nu: Alicia fick nyligen tre tänder till, nu har hon fem, så nu bitar hon på allt! Det kliar i hennes stackars mun. Hon bitar så det nästan gnisslar på sina bitleksaker. Hon är i en så go ålder nu, så medveten och busig. Älskade unge!


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer