Alicias elfte månad

Här kan ni följa Alicias utveckling månad för månad i en utvecklingsrapport. I framtiden tror jag det kan vara roligt att gå tillbaka till och läsa, att minnas hennes första tid. Här kan ni läsa om hennes utveckling under hennes elfte månad hos oss, 24/7 - 24/8.

Mat: Vi har slutat amma! På dagen äter hon mat för det mesta med god aptit. Att försöka äta själv tycker hon är mycket roligare än att bli matad. Alicia äter det mesta, tex. rån, majskrokar, yoghurt, vår mat om vi äter något lämpligt, klämmisar och gröt. Storfavoriten hittills är yoghurt, banan och lasange, men lax måste vara det värsta hon vet.

Sömn: Lillan vilar för det mesta två gånger per dygn. Hon sover en förmiddags och en eftermiddagsvila, uppe i vårt sovrum, och det fungerar lika bra vare sig det är M eller jag som söver henne. Tidigare somnade hon vid mitt bröst inför natten och sedan bäddade vi ner henne i sin säng, men det fungerar inte alls längre. Efter blöjbyte, byte till pyjamas och tandborstning, så nattar jag eller M henne i vår säng, efter en godnattsaga. Vi använder sedan en babymonitor tills vi går och lägger oss. Den senaste tiden har hon haft ett stort närhetsbehov och vill gärna sova med sina föräldrar bredvid sig. Ofta vaknar hon någon gång på kvällen/natten och då gosar någon av oss med henne, nynnar lite, och då brukar hon somna om ganska snabbt. Oftast sover hon numera gott natten igenom efter det. Hon brukar vakna för mat ca klockan 6 eller 7 för att sedan sova ett par timmar till innan det är dags att gå upp.

Motorik: Alicia har den här månaden lärt sig att gå, endast 10 månader gammal. Så stolt mamma! Hon kryper snabbt som blixten, reser sig upp mot allt, går och springer och älskar att dansa. Alicia sitter stabilt utan stöd, att sätta sig upp är inget problem längre och att vända sig går galant.

Kommunikation: Alicia lär sig fler nya ord för varje månad som går. Hon kan säga mamma, pappa, lampa, titta, mer och där. Visst kommunicerar Alicia fortfarande med olika skrik, eller låtsas gråt men hennes språk blir allt mer nyanserat hela tiden. Nu mumlar hon titta, där! för det mesta när hon är vaken, eller sjunger, hon verkligen utforskar sin röst. Nya ljud, nya ord kommer över hennes läppar titt som tätt. Hon sträcker sig mot oss om hon vill till oss, pekar på saker och hon kan även vinka hej och hejdå, give me five och klappa sina händer.

Förståelse: Alicia är väldigt medveten om sin omgivning och vill utforska allt i sin närhet. Hela världen har öppnat sig för henne och hon vill lära sig allt däri. Hon är en egen individ med en egen vilja och med en stor nyfikenhet. Hon är en busig liten fröken som skrattar åt det mesta och förstår så mycket mer än tidigare. Hon vet att hon är Alicia och att jag är hennes mamma, och jag försöker lära henne vad nej betyder. Nu har hon lärt sig vad det betyder men ibland väljer hon att inte alltid lyssna. Hon testar vad hon får och inte får göra.

Andra personer: Alicia är inte speciellt tykännig just nu, dock lite blyg. När hon är trött vill hon gärna vara hos mig eller sin pappa men annars går det bra att vara hos andra. Att ha barnvakt kortare stunden går så bra så, skönt!

Älskar: Alicia älskar musik och så fort hon hör något hon gillar börjar hon dansa. Ofta står hon och vickar på sin lilla rumpa, det är så sött. Hon älskar även att sjunga och sjunger gärna med till musik.

Just nu: Alicia älskar att hon har lärt sig att gå, och tycker det är så kul att utforskar sina domäner. Hon mumlar konstant titta, titta, där! och är nyfiken på allt. Hör hon någon som visslar, nynnar, sjunger, en reklamfilm, minsta lilla tillstymmelse till musik som hon tycker är bra börjar det rycka i hennes lilla kropp och hon börjar att dansa, alt. sjunga med. Hon älskar att klappa händerna, när någon hostar och att prutta med munnen. Hon är i en så go ålder nu, så medveten och busig. Älskade unge!


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer