Alicias femte månad

Här kan ni följa Alicias utveckling månad för månad i en utvecklingsrapport. I framtiden tror jag det kan vara roligt att gå tillbaka till och läsa, att minnas hennes första tid. Här kan ni läsa om hennes utveckling under hennes femte månad hos oss, 24/1 - 24/2.

Mat: Än så länge helammar vi men vi har börjat lite smått med smaksensationer. Alicia har även testat att dricka bröstmjölk från flaska för första gången, men hon var inte intresserad alls. Alicia har provsmakat rån, majskrokar, vår mat om vi äter något lämpligt och olika puréer. Storfavoriterna hittills är morot, banan och päron. Broccoli måste vara det värsta hon vet. Hon gillar det mesta förutom det och har börjat bli intresserad av att smaka på olika saker. Smackar med munnen för att visa att hon vill smaka. Vi ser fram emot att testa "food feedern" som vi köpt som jag hoppas Alicia kommer gilla. Det ska bli så spännande att se lillans reaktion när hon får smaka på olika saker ur den, och får hålla i den själv.

Sömn: Lillan sover oftast någon timme på förmiddagen och sedan någon timme på eftermiddagen, ibland mer, oftast i samband med amning. Runt klockan åtta brukar hon vilja amma en sista gång, sedan somnar hon i min famn, så mysigt. Jag eller M bär sedan upp henne till hennes babynest som ligger i hennes bedsidecrib. Vi virar in henne i en mysig filt och använder sedan en babymonitor tills vi går och lägger oss. Den sista veckan av månaden bytte vi ut babynestet mot en sovorm och riktiga sängkläder då babynestet var för litet. Oftast sover hon numera gott natten igenom efter det. Hon brukar vakna för mat ca klockan 6 eller 7 för att sedan sova ett par timmar till innan det är dags att gå upp.

Motorik: Sakta men säkert börjar motoriken bli lite bättre. Nu får hon tag i de sakerna hon riktar in sig på och numera är rörelserna inte lika sega och ryckiga. Klåfingrig är nog rätt ord, nu gäller det att tänka snabbt annars har lillan stoppat en hand i ens mat eller kastat ner något på golvet. Känna, klämma, studera - och stoppa i munnen. Nu vänder sig Alicia från rygg till mage utan problem och om hon kämpar även åt andra hållet. Hon blir allt mer mobil för varje dag som går, nu övar hon för fullt för att lära sig att krypa. Att sitta med lite stöd är numera inget problem.

Kommunikation: Visst kommunicerar Alicia fortfarande med olika skrik, men hennes språk blir allt mer nyanserat. Nu jollrar hon för det mesta när hon är vaken, hon verkligen utforskar sin röst. Nya ljud kommer över hennes läppar varje dag. Med olika ljud kan hon numera visa glädje eller missnöje, om hon är uttråkad eller road. Hon har även så smått börjat sträcka sig mot oss om hon vill till oss. Jag är även hyfsat säker på att hon numera även säger mamma. När hon börjar bli ledsen eller vill ha min uppmärksamhet säger hon något som är kusligt likt just ordet mamma.

Förståelse: Alicia blir allt mer medveten om sin omgivning, men än förstår hon inte allt och kan bli rädd tex. om något går för fort. Hon är väldigt lättstörd numera om jag tex. ammar och hon hör M komma in i rummet, då tittar hon glatt upp och tappar intresset för mjölken, pappa är ju här! Nu går det även att busa med henne, då skrattar hon så sött. Det verkar som om hon förstår att jag är hennes mamma, när hon ropar efter mamma så tittar hon efter mig, underbara vän!

Andra personer: Alicia är mindre tykännig än tidigare just nu, men fortfarande lite tykännig emellanåt. Hon vill helst fortfarande vara hos sin mamma eller pappa. Mot andra personer i vår närhet är hon ofta blyg, eller blir till och med skrämd av dem.

Älskar: Alicia älskar sina fötter just nu, som är så fascinerande att utforska. Hur länge som helst, var som helst. Inte ens på babysimmet kan hon låta bli, när hon flyter på rygg i mina händer så blir hon snart en liten köttbulle som studerar sina fötter. Men mamma och pappa är de allra största favoriterna just nu.

Just nu: Det blir mer och mer fart på lillan för varje dag, hon blir allt mer rörlig och vänder sig från rygg till mage utan problem. En storfavorit just nu är fortfarande att mysa i soffan med mamma och pappa, sitta i knät under en filt med en leksak i handen. (Läs munnen.)


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

bolmgren
bolmgren,
Så enormt söt 😍
nouw.com/bolmgren
mammashus
mammashus,