Alicias femtonde månad

Här kan ni följa Alicias utveckling månad för månad i en utvecklingsrapport. I framtiden tror jag det kan vara roligt att gå tillbaka till och läsa, att minnas hennes första tid. Här kan ni läsa om hennes utveckling under hennes femtonde månad hos oss, 24/11 - 24/12.

Mat: Lillan äter numera mat för det mesta med god aptit. Att försöka äta själv tycker hon är mycket roligare än att bli matad. Hon börjar dagen med lite välling i sängen. Sedan är det dags för frukost, tex. en macka med mjölk eller yoghurt med frukt. Sedan står två mål mat och mellis på schemat innan det är dags för kvällsvällingen. Hennes favoriter just nu är tacos, banan och lasange, men lax måste vara det värsta hon vet.

Sömn: Lillan vilar för det mesta bara en gång om dagen numera, om hon inte är jättetrött och behöver vila mer. Hon sover uppe i vårt sovrum, i 1-2 timmar med babymonitor på. Vår kvällsrutin just nu är ombyte till pyjamas och blöjbyte, följt av kvällsvälling i soffan med en godnattsaga. Sedan tandborstning, innan jag eller M nattar henne i vår säng. Vi använder sedan en babymonitor tills vi går och lägger oss. Alicia känner sig tryggast om hon får sova med sina föräldrar bredvid sig. Ofta vaknar hon någon gång på kvällen/natten och då gosar någon av oss med henne, nynnar lite, och då brukar hon somna om ganska snabbt. Oftast sover hon numera gott natten igenom efter det. Hon brukar vakna för välling ca klockan 6 eller 7 för att sedan sova ett par timmar till innan det är dags att gå upp.

Motorik: Alicia sitter, kryper, ställer sig upp, går och springer utan problem numera. Hon kryper snabbt som blixten, reser sig upp hur lätt som helst och hon springer genom livet. Alicia älskar att dansa, sjunga och klättra, att utforska världen.

Kommunikation: Alicia lärt sig att säga nya ord hela tiden bl.a. blöja, lelle (välling), nanna (sova). Hon har ett stort intresse för djur och säger: mu, bä, vov och mjau. Tsss är även katt tydligen, så söt! Hon kan säga mamma, pappa, lampa, titta, mer och där. Visst kommunicerar Alicia fortfarande med olika skrik, eller låtsas gråt men hennes språk blir allt mer nyanserat hela tiden. Nu mumlar hon titta, där! för det mesta när hon är vaken, eller sjunger, hon verkligen utforskar sin röst. Hon kommunicerar med hjälp av sin kropp allt tydligare. Nickar, skakar på huvudet, pekar för att signalera vad hon vill. Hon sträcker sig mot oss om hon vill till oss, pekar på saker och hon kan även vinka hej och hejdå, give me five, blåsa iväg slängpussar och klappa sina händer.

Förståelse: Alicia är väldigt medveten om sin omgivning och vill utforska allt i sin närhet. Hela världen har öppnat sig för henne och hon vill lära sig allt däri. Hon är en egen individ med en egen vilja och med en stor nyfikenhet. Hon är en busig liten fröken som skrattar åt det mesta och förstår så mycket mer än tidigare. Hon vet att hon är Alicia och att jag är hennes mamma, och jag försöker lära henne vad nej betyder. Hon testar vad hon får och inte får göra. Nu är hon så medveten om allt, och vad vi säger och förstår mer och mer för varje dag.

Andra personer: Alicia är fortfarande inne i en väldigt social period. Nästan alla människor går bra, hon ler mot allt och alla, och älskar att dela ut kramar till andra små barn. När hon är ledsen vill hon gärna vara hos mig men annars går det bra att vara hos andra. Att ha barnvakt eller vara på förskolan kortare stunder går så bra så, skönt!

Älskar: Alicia älskar musik och så fort hon hör något hon gillar börjar hon dansa. Ofta står hon och vickar på sin lilla rumpa, det är så sött. Hon älskar även att sjunga och sjunger gärna med till musik. Djur älskar hon och hon tycker det är roligt att härma deras läten.

Just nu: Det roligaste som finns just nu är att klättra, utforska. Upp i fönstren, upp på borden, ja allt som sätter mitt hjärta i halsgropen älskar hon. Att klättra upp och gunga på gunghästen är även en storfavorit. Hon älskar musik, att dansa, när någon hostar och att prutta med munnen. När hon ska gå och lägga sig vinkar hon alltid till den som inte ska natta och blåser iväg en slängpuss. Hon är i en så go ålder nu, så medveten och busig. Älskade unge!


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer