Alicias nionde månad

Här kan ni följa Alicias utveckling månad för månad i en utvecklingsrapport. I framtiden tror jag det kan vara roligt att gå tillbaka till och läsa, att minnas hennes första tid. Här kan ni läsa om hennes utveckling under hennes nionde månad hos oss, 24/5 - 24/6.

Mat: Vi ammar lite fortfarande men trappar ner mer dag för dag, nu är det nästan bara nattammningen kvar. På dagen äter hon mat för det mesta med god aptit. Att försöka äta själv tycker hon är mycket roligare än att bli matad. Alicia äter det mesta, tex. rån, majskrokar, yoghurt, vår mat om vi äter något lämpligt, klämmisar och gröt. Storfavoriten hittills är yoghurt, banan och lasange, men lax måste vara det värsta hon vet.

Sömn: Lillans sovrutiner har ändrats kraftigt den senaste månaden. Hon sover en förmiddags och en eftermiddagsvila numera, uppe i vårt sovrum, och det fungerar lika bra vare sig det är M eller jag som söver henne. Tidigare somnade hon vid mitt bröst inför natten och sedan bäddade vi ner henne i sin säng, men det fungerar inte alls längre. Vi försöker strukturera upp nya nattningsrutiner just nu. Efter blöjbyte, byte till pyjamas och tandborstning, så nattar jag eller M henne i vår säng.
Vi använder sedan en babymonitor tills vi går och lägger oss. Ibland bär vi sedan över henne till sin bedsidecrib när vi går och lägger oss, men om hon är orolig eller gosig så kryper jag bara ner bredvid mina älsklingar. Ofta vaknar hon någon gång på kvällen/natten och då antingen ammar jag henne eller om hon inte är hungrig så gosar någon av oss med henne, nynnar lite, och då brukar hon somna om ganska snabbt. Oftast sover hon numera gott natten igenom efter det. Hon brukar vakna för mat ca klockan 6 eller 7 för att sedan sova ett par timmar till innan det är dags att gå upp.

Motorik: Den senaste månaden har lillans motorik utvecklats väldigt mycket. Hon har lärt sig krypa, att ställa sig upp, och att gå utefter möbler. Nu står hon även hyfsat stabilt själv kortare stunder och hon traskar på fort om jag håller i hennes händer. Hon är våghalsig och verkar tro att hon kan gå själv men riktigt där är hon inte än. I gåstolen springer hon fram så fort, men hon har börjat tappa intresset för den, det är roligare att försöka gå själv. Alicia sitter stabilt utan stöd, att sätta sig upp är inget problem längre och att vända sig går galant. Hon har även lärt sig att gå med en gåvagn.

Kommunikation: Alicia lär sig fler nya ord för varje månad som går. Hon kan säga mamma, pappa, lampa, titta och där. Visst kommunicerar Alicia fortfarande med olika skrik, eller låtsas gråt men hennes språk blir allt mer nyanserat hela tiden. Nu mumlar hon titta, där! för det mesta när hon är vaken, eller sjunger, hon verkligen utforskar sin röst. Nya ljud, nya ord kommer över hennes läppar titt som tätt. Hon sträcker sig mot oss om hon vill till oss, pekar på saker och hon kan även vinka hej och hejdå.

Förståelse: Alicia är väldigt medveten om sin omgivning och vill utforska allt i sin närhet. Hela världen har öppnat sig för henne och hon vill lära sig allt däri. Hon är en egen individ med en egen vilja och med en stor nyfikenhet. Hon är en busig liten fröken som skrattar åt det mesta och förstår så mycket mer än tidigare. Hon vet att hon är Alicia och att jag är hennes mamma, och just nu försöker jag lära henne vad nej betyder. Jag tror att hon börjar förstå det, men att hon samtidigt väljer att inte alltid lyssna. Hon testar vad hon får och inte får göra.

Andra personer: Alicia är inte speciellt tykännig just nu, dock lite blyg. När hon är trött vill hon gärna vara hos mig eller sin pappa men annars går det bra att vara hos andra.

Älskar: Alicia älskar att krypa runt och utforska saker nu när hon äntligen lärt sig det. Och att ställa sig upp, det vill hon göra hela tiden. Men även intresset för musik har vaknat, hon älskar att sjunga och dansa.

Just nu: Alicia fick nyligen två tänder till, så nu har hon sju stycken och jag tycker mig se minst två till som är påväg. Hon kryper runt som en virvelvind, utforskar sina domäner och ställer sig upp mot allt, hela tiden. Hon mumlar konstant titta, titta, där! och är nyfiken på allt. Hör hon någon som visslar, nynnar, sjunger, en reklamfilm, minsta lilla tillstymmelse till musik som hon tycker är bra börjar det rycka i hennes lilla kropp och hon börjar att dansa, alt. sjunga med. Hon är i en så go ålder nu, så medveten och busig. Älskade unge!


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer