Alicias sjätte månad


Här kan ni följa Alicias utveckling månad för månad i en utvecklingsrapport. I framtiden tror jag det kan vara roligt att gå tillbaka till och läsa, att minnas hennes första tid. Här kan ni läsa om hennes utveckling under hennes sjätte månad hos oss, 24/2 - 24/3.

Mat: Än så länge ammar vi men vi har börjat med smaksensationer. Sakta men säkert äter Alicia lite mer mat för varje dag som går, och smakar på nya saker. Alicia äter rån, majskrokar, vår mat om vi äter något lämpligt, gröt och olika puréer. Storfavoriterna hittills är päron och aprikos/svartvinbärspuren, gärna iblandat i gröten. Broccoli måste vara det värsta hon vet. Hon gillar det mesta förutom det och har börjat bli intresserad av att smaka på olika saker. Smackar med munnen för att visa att hon vill smaka. Lillan äter även ur food feedern, den kan hon hålla i själv och äta. Så kul att se när hon känner smaken i sin min. Förvånad glädje.

Sömn: Lillan sover oftast någon timme på förmiddagen och sedan någon timme på eftermiddagen, ibland mer, oftast i samband med amning. Runt klockan åtta brukar hon vilja amma en sista gång, sedan somnar hon i min famn, så mysigt. Jag eller M bär sedan upp henne till hennes bedsidecrib. Noga stoppar jag (eller M) in det tunna täcket under sovormen så att det ligger på plats natten igenom, och inte glider upp över ansiktet. Vi använder sedan en babymonitor tills vi går och lägger oss. Oftast sover hon numera gott natten igenom efter det. Hon brukar vakna för mat ca klockan 6 eller 7 för att sedan sova ett par timmar till innan det är dags att gå upp.

Motorik: Sakta men säkert börjar motoriken bli lite bättre. Nu får hon tag i de sakerna hon riktar in sig på och numera är rörelserna inte lika sega och ryckiga. Klåfingrig är nog rätt ord, nu gäller det att tänka snabbt annars har lillan stoppat en hand i ens mat eller kastat ner något på golvet. Känna, klämma, studera - och stoppa i munnen. Nu vänder sig Alicia från rygg till mage utan problem och om hon kämpar även åt andra hållet. Hon blir allt mer mobil för varje dag som går, nu övar hon för fullt för att lära sig att krypa. Att sitta med lite stöd är numera inget problem. Nu står hon även hyfsat stabilt om vi håller i henne.
Nu kan hon klappa mammas hand och brumma med munnen.

Kommunikation: Visst kommunicerar Alicia fortfarande med olika skrik, men hennes språk blir allt mer nyanserat. Nu jollrar hon för det mesta när hon är vaken, hon verkligen utforskar sin röst. Den här månaden sa lillan även sitt första ord, mamma, jag kunde inte varit stoltare! Nya ljud kommer över hennes läppar varje dag. Med olika ljud kan hon numera visa glädje eller missnöje, om hon är uttråkad eller road. Hon sträcker sig nu mot oss om hon vill till oss.

Förståelse: Alicia blir allt mer medveten om sin omgivning, men än förstår hon inte allt och kan bli rädd tex. om något går för fort. Hon är väldigt lättstörd numera om jag tex. ammar och hon hör M komma in i rummet, då tittar hon glatt upp och tappar intresset för mjölken, pappa är ju här! Nu går det även att busa med henne, då skrattar hon så sött. Hon förstår att jag är hennes mamma, och ropar efter mig om hon vill ha min uppmärksamhet. Det går även att lära henne nya saker, hon härmas ofta.

Andra personer: Alicia är inte speciellt tykännig just nu, dock lite blyg. När hon är trött vill hon gärna vara hos mig eller sin pappa men annars går det bra att vara hos andra.

Älskar: Alicia älskar sina fötter just nu, som är så fascinerande att utforska. Hur länge som helst, var som helst. Inte ens på babysimmet kan hon låta bli, när hon flyter på rygg i mina händer så blir hon snart en liten köttbulle som studerar sina fötter. Men mamma och pappa är de allra största favoriterna just nu. Hon älskar sina bitleksaker då det kliar i tänderna, och att studsa i gå stolen.

Just nu: Alicia fick nyligen sina första två tänder, i underkäken, så nu bitar hon på allt! Det kliar i hennes stackars mun. Hon bitar så det nästan gnisslar på bitleksaker. Dessutom brummar hon med munnen nästan hela tiden sedan hennes pappa lärde henne det. Hon smackar även mycket. Sötnos!


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

bolmgren
bolmgren,
Sånt är verkligen roligt att ha 😍
nouw.com/bolmgren
mammashus
mammashus,