Alicias tredje månad


Här kan ni följa Alicias utveckling månad för månad i en utvecklingsrapport. I framtiden tror jag det kan vara roligt att gå tillbaka till och läsa, att minnas hennes första tid. Här kan ni läsa om hennes utveckling under hennes tredje månad hos oss, 24/11 - 24/12.

Mat: Än så länge helammar vi. Alicia har ännu inte testat att äta från flaska och inte heller ersättning. Vi ser fram emot att när hon blir fyra månader börja med små smakprover.

Sömn: Under dagen sover Alicia fortfarande en del, men betydligt mindre än tidigare. Ofta en timme på förmiddagen och någon timme på eftermiddagen, oftast i samband med amning. Framåt kvällen när det börjar bli dags att sova för Alicia, släcker vi ner och sänker volymen på tvn, allt för att skapa lugn och ro åt lillan. Runt klockan åtta brukar hon vilja amma en sista gång, sedan somnar hon i min famn, så mysigt. Jag eller M bär sedan upp henne till hennes babynest som ligger i hennes bedsidecrib. Vi virar in henne i en mysig filt och använder sedan en babymonitor tills vi går och lägger oss. Oftast sover hon gott efter det. I början av månaden vaknade hon för mat ca klockan 3 och sedan igen vid klockan 6, för att sedan sova ett par timmar till innan det var dags att gå upp. I slutet av månaden hoppade hon för det mesta över att vakna vid klockan 3, och sover istället ända till klockan 6 eller 7.

Motorik: Sakta men säkert börjar motoriken bli lite bättre. Sakta, sakta sträcker hon ut sina armar efter tex. någon leksak hon vill ha, och för det mesta får hon numera tag på det hon vill. Känna, klämma, studera - och stoppa i munnen. Nu vänder sig Alicia från rygg till mage för första gången och att sitta med lite stöd är numera inga problem.

Kommunikation: Visst kommunicerar Alicia fortfarande med olika skrik, men hennes språk blir allt mer nyanserat. Ju närmare tremånadersstrecket vi kom desto mer har hon pratat. Nu jollrar hon för det mesta när hon är vaken, hon verkligen utforskar sin röst. Med olika ljud kan hon numera visa glädje eller missnöje.

Förståelse: Alicia blir allt mer medveten för sin omgivning, men än förstår hon inte allt och kan bli rädd tex. om något går för fort. I slutet av månaden känns det som om hon förstår olika nyanser i våra röster, tex. om vi är glada.

Andra personer: Alicia är väldigt tykännig just nu, vill helst vara hos mamma eller pappa. Mot andra personer i vår närhet är hon ofta blyg, eller blir till och med skrämd av dem.

Älskar: Alicia älskar sin babysitter, babygym, och hon börjar även bli intresserad av sina leksaker. Mamma och pappa är de största favoriterna just nu.

Just nu: Jag tycker lillans egna vilja och personlighet vaknar mer dag för dag. Nu visar hon när hon tex. blir uttråkad eller glad och när hon vill ha något. Så jag ser fram emot att få se dig utvecklas!


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer