Alicias trettonde månad

Här kan ni följa Alicias utveckling månad för månad i en utvecklingsrapport. I framtiden tror jag det kan vara roligt att gå tillbaka till och läsa, att minnas hennes första tid. Här kan ni läsa om hennes utveckling under hennes trettonde månad hos oss, 24/9 - 24/10.

Mat: Lillan äter numera mat för det mesta med god aptit. Att försöka äta själv tycker hon är mycket roligare än att bli matad. Hon börjar dagen med lite välling i sängen. Sedan är det dags för frukost, tex. en macka med mjölk eller yoghurt med frukt. Sedan står två mål mat och mellis på schemat innan det är dags för kvällsvällingen. Hennes favoriter just nu är tacos, banan och lasange, men lax måste vara det värsta hon vet.

Sömn: Lillan vilar för det mesta en till två gånger per dygn. Hon sover oftast en förmiddags och en eftermiddagsvila, uppe i vårt sovrum, och det fungerar lika bra vare sig det är M eller jag som söver henne. Vår kvällsrutin just nu ombyte till pyjamas och blöjbyte, följt av kvällsvälling i soffan med en godnattsaga. Sedan tandborstning, innan jag eller M nattar henne i vår säng. Vi använder sedan en babymonitor tills vi går och lägger oss. Den senaste tiden har hon haft ett stort närhetsbehov och vill gärna sova med sina föräldrar bredvid sig. Ofta vaknar hon någon gång på kvällen/natten och då gosar någon av oss med henne, nynnar lite, och då brukar hon somna om ganska snabbt. Oftast sover hon numera gott natten igenom efter det. Hon brukar vakna för välling ca klockan 6 eller 7 för att sedan sova ett par timmar till innan det är dags att gå upp.

Motorik: Alicia sitter stabilt utan stöd, att sätta sig upp är inget problem längre och att vända sig går galant. Hon kryper snabbt som blixten, reser sig upp mot allt, och nyheten den här månaden är att hon numera kan ställa sig upp utan stöd utan problem. Nu går hon och springer genom livet och hon älskar att dansa.

Kommunikation: Den här månaden har Alicia lärt sig säga mu, bä, vov och mjau. Tsss är även katt tydligen, så söt! Djur är verkligen spännande tycker hon. Alicia lär sig fler nya ord för varje månad som går. Hon kan säga mamma, pappa, lampa, titta, mer och där. Visst kommunicerar Alicia fortfarande med olika skrik, eller låtsas gråt men hennes språk blir allt mer nyanserat hela tiden. Nu mumlar hon titta, där! för det mesta när hon är vaken, eller sjunger, hon verkligen utforskar sin röst. Nya ljud, nya ord kommer över hennes läppar titt som tätt. Hon kommunicerar med hjälp av sin kropp allt tydligare. Nickar, pekar tydlig på att försöka signalera vad hon vill. Hon sträcker sig mot oss om hon vill till oss, pekar på saker och hon kan även vinka hej och hejdå, give me five och klappa sina händer.

Förståelse: Alicia är väldigt medveten om sin omgivning och vill utforska allt i sin närhet. Hela världen har öppnat sig för henne och hon vill lära sig allt däri. Hon är en egen individ med en egen vilja och med en stor nyfikenhet. Hon är en busig liten fröken som skrattar åt det mesta och förstår så mycket mer än tidigare. Hon vet att hon är Alicia och att jag är hennes mamma, och jag försöker lära henne vad nej betyder. Nu har hon lärt sig vad det betyder men ibland väljer hon att inte alltid lyssna. Hon testar vad hon får och inte får göra.

Andra personer: Alicia är inne i en väldigt social period just nu. Nästan alla människor går bra, hon ler mot allt och alla, och älskar att dela ut kramar till andra små barn. När hon är ledsen vill hon gärna vara hos mig men annars går det bra att vara hos andra. Att ha barnvakt kortare stunden går så bra så, skönt!

Älskar: Alicia älskar musik och så fort hon hör något hon gillar börjar hon dansa. Ofta står hon och vickar på sin lilla rumpa, det är så sött. Hon älskar även att sjunga och sjunger gärna med till musik.

Just nu: Det är mycket fokus på djur just nu. Mu, bä, vov och mjau. Ser hon en ko på tv börjar hon mua direkt. Hon älskar musik, att dansa, när någon hostar och att prutta med munnen. Hon är i en så go ålder nu, så medveten och busig. Älskade unge!


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer