Alla dessa måsten som nybliven mamma

Alla dessa måsten kombinerat med livet som nybliven mamma kan lätt bli för mycket, speciellt i början. Huset ska vara skinande rent, du ska vara smal och fräsch - helst direkt efter förlossningen, maten ska stå på bordet när parnern kommer hem från jobbet och dessutom ska du hinna med att ta hand om bebisen. Helst av allt utan ansträngning och med ett leende på läpparna. Helt orealistiskt.

Alla dessa måsten kan lätt bli för mycket för vem som helst, men det blir extra jobbigt som nyförlöst mamma med alla dessa hormoner som har frispel i ens kropp. Detta kombinerat med alla spontana besök från bekanta som kan dyka upp hemma för att träffa den lilla kan öka stressen av att ha det skinande rent hemma. När man egentligen mest av allt vill skrota runt hemma i mjukisbyxor i bebisbubblan och för stunden ignorera oredan i hemmet.

Det är svårt, men det är viktigt att försöka sänka alla dessa krav på sig själv. Vad gör det med lite skit i hörnen och lite extra fluff runt magen. Du, din partner och din lilla bebis är det som är viktigast, allt annat kommer i andra hand. Det är så det ska vara. Jag hade i början väldigt svårt att släppa alla måsten. När jag var helt slutkörd och lillan sov kunde jag ställa mig och städa istället för att vila som jag egentligen behövde. Det kunde ju komma någon.

Sakta men säkert har jag försökt minska alla dessa krav. Låta disken stå kvar i diskhon över natten och ta tag i det morgonen efter istället för att när lillan somnat för natten, under den enda egentiden jag har, ställa mig och diska. Små saker som bildar en helhet och som sänker min stress. Jag märkte att lite oreda inte var hela världen, det är ingen annan än jag som brytt mig. Nu menar jag inte att jag struntar i allt och låter huset förfalla, utan att göra allt med måtta. Jag lovar, du mår bättre av att sänka alla krav du har på dig själv, försök du med.


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer