Allt om graviditeten med lillasyster


Jag tycker att gravidlistor är så intressanta att läsa så här kommer en med lite mer fakta om min graviditet och förlossning med lillasyster. Jag hoppas ni tycker det är lika intressant som jag. Om du är gravid eller nybliven mamma, svara på frågorna du också, det skulle vara kul att höra även din historia!

När var lillasyster beräknad?
Leona var beräknad till den 15 augusti 2017. Men då hade hon inga planer på att komma ut minsann.

När föddes lillasyster?
Ett Leona föddes den 23 augusti 2017, 8 dagar över tiden. På sin morfars födelsedag av alla dagar.

När och hur fick du reda på att du var gravid?
På morgonen den 6e december 2016 hade jag en känsla i kroppen av att jag borde ta ett test, trots att jag gissade på att bim (beräknad icke mens) var först om fyra dagar. Jag hade inte fått tillbaka mensen efter den höstens missfall men jag hade en känsla av att jag haft ägglossning och att jag nu var gravid igen. Min man hade åkt till jobbet tidigt så jag och Alicia var ensamma hemma, men jag var bara tvungen att testa. När lillan vaknade bar jag ner henne till badrummet. Medan jag tog testet stod hon och rev i badrumsskåpet för fullt. Jag var rädd för vad jag skulle få se, så jag tittade knappt på det där det låg på handfatet medan jag städade upp efter lillan. Men så såg jag det. Ett tydligt rosa streck, och ett svagt rosa bredvid. Obeskrivlig lycka och oro att något skulle gå fel igen, allt på samma gång.

Hur berättade du för din partner att du var gravid?
När min man äntligen kom hem från arbetet hade jag klätt lillan i en tröja där det stod "big sister to be" och väntade på att han skulle se det. Det tog ett bra tag innan han äntligen gjorde det. Han busade med vår älskling när han utbrast, vad står det på din mage? Med lillan i famnen drag han intill mig i sin stora trygga famn och gav mig en kyss.

Var graviditeten planerad?
Ja, lillasyster var väldigt efterlängtad. Ända sedan Alicia föddes har vi drömt om ett till barn. Då det tog lång tid för oss att bli gravida första gången oroade vi oss att det även den andra gången skulle vara lika svårt. Men ganska snart dök ett plus upp i våra liv men försvann lika snabbt. Himmelen hade fått en till ängel. Återhämtningen tog tid. Det skulle bli en lång resa på totalt 8 månader kantad av sorg innan vi äntligen stod där igen, med ett positivt graviditetstest i våra händer.

I vilken vecka började magen synas?
Jag minns inget exakt datum. Men min mage började synas tidigare och växa så mycket fortare andra gången. Någon gång mellan vecka 15 - 18 skulle jag gissa på att det började bli svårt att dölja kulan.

När kände du Leonas första sparkar?
Jag tyckte att jag kände något slags fladder rätt tidigt men det är så svårt att avgöra om det verkligen var bebis. Efter det väntade jag otåligt på den första verkliga sparken. Men det var inte fören i samma vecka som med Alicia, vecka 18, som det hände. Jag kände igen känslan av rörelse från när jag väntade storasyster, hur det nästan är som en spänning i magen innan rörelsen kommer. Jag placerade handen där och sekunden senare: poff! Poff, poff, poff! Små, små sparkar mot mina fingrar. Hela obeskrivlig känsla. Redan några dagar senare fick även pappan känna sparkar.

Hur mådde du under graviditeten?
Jag mådde generellt sett bra under hela graviditeten. Visst hade jag en del krämpor, illamående, halsbränna, lite foglossning, men jag var så lycklig. Det är så underbart med den stora magen och alla sparkar.

Var du ofta illamående i början?
Ja, ganska ofta, mer än med Alicia och det höll i sig längre. Som tur var jag mer illamående än att jag kräktes.

Hade du mycket halsbränna?
Inte i början men sedan hela nätterna, det var den som oftast höll mig vaken om natten. Den slog till med full kraft någon gång efter att halva graviditeten passerat. På dagarna var jag för det mesta förskonad ifrån halsbrännan men när jag låg ner... Det enda som hjälpte för stunden var Rennie.

Fick du bristningar?
Nej, jag förskonades från det. Jag fick aldrig några med Alicia heller. Jag var noga med att smörja in magen morgon och kväll och när den kändes torr och kliade men jag vet att många gör så och ändå får bristningar.

Blödde du någon gång under graviditeten?
Ja, jag störtblödde i vecka 9. Med tanke på vår historia trodde jag det var kört igen, men vid ett ultraljud fick vi se vår lilla ligga där inne och sparka. Vilken otrolig lättnad!

Blev förlossningen som du tänkt dig?
Förlossningen blev så mycket bättre än jag vågade hoppas på. Då storasysters förlossning tog 56 timmar och slutade med sugklocka fasade jag för att det skulle bli likadant igen. Men allt gick så bra!

Blev du igångsatt?
Nej, förlossningen startade av sig själv drygt 24 timmar efter jag fått en hinnsvepning. Hinnsvepningar har startat båda mina förlossningar!

Hur lång tid tog förlossningen?
Cirka 9,5 timmar från första värken, 5,5 timmar efter att vattnet gått, det var först efter vattnet gått värkarna kom igång på allvar. Vi var ca 2,5 timmar inne på förlossningen innan lillasyster föddes.

Hur började din förlossning?
Förlossningen startade efter en hinnsvepning. 24 timmar efter svepningen började jag få svaga värkar, vaknade några timmar senare av att vattnet gick. Sedan bara small det till och värk avlöste värk.

Vart födde du?
Höglandssjukhuset i Eksjö.

Hur mycket var du öppen när du kom in?
4 cm, jag fick rådet av barnmorskan på förlossningen att komma in efter att vattnet gått då det kunde gå fort andra gången. Och tur var det, för trots att jag inte hade speciellt ont när vattnet gick så eskalerade det snabbt sen. Så om vi stannat hemma tills det började bli jobbigt hade Leona fötts i bilen på väg in till förlossningen.

Var du rädd för något?
Nja, inte speciellt. Det ända jag oroade mig för var att något skulle hända med bebisen, och att det skulle ta lika lång tid den här gången. Jag ville helst undvika sugklocka den här gången men om det skulle krävas det så var det ok. Men jag var inte rädd för själva förlossningen och smärtan, det kändes som att det bara kunde gå bättre den här gången. Och så tänkte jag att jag redan klarat mig igenom något så otroligt smärtsamt en gång så skulle jag klara det igen.

Tog du någon smärtlindring?
Nej, ingenting förutom att andas, gå in i mig själv med en tydlig målbild och massage från min underbara man.

Skrek du?
Nej, det fanns inget behov av det. Andades igenom smärtan, fokuserade på det.

Blev det komplikationer?
Nej, inte egentligen. Dock föddes hon med navelsträngen runt halsen men hon skrek direkt när de fått bort den. De fick hjälpa henne i några minuter med andningen sedan (hon slutade inte att andas utan behövde bara lite stöd) men allt gick bra.

Hur många var inne i förlossningsrummet?
Jag tror det var min man, en barnmorska och en undersköterska. Även en läkare var inne på rummet en stund efter födseln.

Hade du någon nära med dig?
Min man, det betydde allt!

Hur lång tid tog det att krysta ut lillasyster?
20 minuter.

Hur stor var lillasyster vid födseln?
3405 gram och 51 cm ren kärlek.

Hur har du mått efter förlossningen?
Jag har mått oförskämt bra hela tiden. Jag kände mig aldrig sådär söndertrasad och ont överallt efteråt som med storasyster. Jag kände mig stark och jag kände att kroppen återhämtade sig bra. Jag har inte heller haft några större eftervärkar eller andra krämpor.

Hur gammal är lillasyster idag?
Leona är fem månader och 13 dagar gammal.


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

eswensson
eswensson,
så minimini 😍😍
nouw.com/eswensson
mammashus
mammashus,
Jaa 😍😍
nouw.com/mammashus
Lundgrensara
Lundgrensara,
kul & läsa 😃
nouw.com/lundgrensara
mammashus
mammashus,
Vad roligt att du gillade listan 😄
nouw.com/mammashus
Lindsandra
Lindsandra,
jag snor den listan om det är okej 😍
nouw.com/lindsandra
mammashus
mammashus,
Gör så 😍
nouw.com/mammashus
HannaaSofia
HannaaSofia,
Kul att läsa! Väntar min andra förlossning när som helst och tycker det är så kul att höra hur andra upplever det👏🏻
nouw.com/hannaasofia
mammashus
mammashus,
Vad roligt att du gillade det! 😊 Åh så spännande, lycka till när det är dags! 💕
nouw.com/mammashus
eschutz
eschutz,
åhh 😍😍
nouw.com/eschutz
mammashus
mammashus,
Mylittlestories
Mylittlestories,
jag ölskar med ALLT om graviditeter. jag dras till gravida i sociala sammanhang 🙈
nouw.com/mylittlestories
mammashus
mammashus,
Det gör jag med! 🙈
nouw.com/mammashus