Återbesök på bb och hembesök av bvc


När Saga var tre dagar gammal hade vi en tid för återbesök på bb för en läkarkontroll. När vi vaknade den morgonen var det den första riktiga vinterdagen på året, det hade snöat 20 centimeter under natten och det var flera minusgrader. Men tyvärr hade jag inget annat val än att göra oss i ordning för att köra den timmeslånga resan in till Eksjö i snöovädret, helt ensam med lilla Saga. Även om vi hade ordnat barnvakt till tjejerna så hade inte min man fått följa med in på sjukhuset, utan hade fått sitta ute i kylan i bilen och vänta så vi valde att han skulle vara hemma med dem i stället.

Jag måste säga att jag var lite nervös över att köra, vädret var hemskt, jag hade ont i kroppen efter förlossningen, jag hade inte sovit speciellt mycket de senaste dagarna och jag hade världens värdefullaste skatt i bilen. Men som tur var gick allt bra, jag tog tid på mig och stressade inte. Saga sov hela bilresan skönt nog, det gjorde mig lite lugnare. Väl på plats i Eksjö vräkte snön ner, den virvlade åt alla håll samtidigt så jag hade ett sjå med att försöka skydda Saga från kylan. Men snart satt vi i det varma väntrummet och väntade på vår tur. Jag passad på att amma Saga, och lagom till att en sjuksköterska kom för att hämta oss la Saga en riktig explosion i blöjan...

Läkaren undersökte Saga noggrant, kände på hennes leder, höfter och knän, allt såg bra ut som tur var. Sedan var det dags att väga henne. När hon föddes vägde hon in på 3460 gram, och ofta går bebisar ner i vikt i början innan amningen kommer igång. Men vår lilla Saga har ammat så bra från start, och redan på bb började min mjölk rinna till, så jag var inte allt för orolig att hon skulle gått ner mycket i vikt. Och kan ni gissa, hon vägde nu 3515 gram! Så skönt, speciellt när hon precis bajsat ett stort lass dessutom. Sist skulle läkaren ta pku provet. Jag fick sätta mig och amma för att distrahera henne medan läkaren försökte ta ett blodprov från ovansidan av hennes lilla hand. Det tog ett tag, blodådrorna är ju så små på bebisar och det krävdes två stick innan hon fick ut de bloddroppar hon behövde till provet. Inom en vecka skulle man få svar om något inte såg bra ut, och som tur är har vi inte hört någonting, så allt verkar vara bra med vår lilla älskling.

Igår hade vi tid för hembesök av bvc, nu var Saga hela tio dagar gammal. (Elva dagar i skrivandes stund, men vem räknar...) Vi fick återigen samma sjuksköterska som vi haft till tjejerna, hon är riktigt bra så det var skönt med ett bekant och vänligt ansikte. Vi slog oss ner i köket framför brasan och pratade en stund, sedan var det återigen dags att väga vår lilla. Nu väger hon hela 3810 gram, helt otroligt! Jag är så tacksam att amningen funkar även den här gången, jag verkar ha grädde i brösten! Visst gör det hemskt ont när mjölken rinner till, de första dagarna är verkligen allt annat än roliga. Men Saga har tagit ett bra tag från start, och jag har inte fått några sår den här gången, en sådan lättnad! Men nu har mjölkproduktionen börjat stabiliserat sig skönt nog. Tyvärr är brösten lika känsliga den här gången som när jag ammade tjejerna. Om de blir klämda eller kalla får jag mjölkstockning direkt, så jag måste vara försiktig. Just nu använder jag en fleecetröja under vinterjackan, jag hoppas att det kommer att räcka.


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer