Dag 1 - att sluta amma


Igår kväll ammade vi för kanske sista gången. Jag försökte memorera stunden, hur lillan såg ut, hur mysigt det var. Hennes lilla kropp mot min, hur hon nöjt mumsade innan hon blev allt tröttare och sakta somnade vid min sida. Hur hon släppte taget och i sömnen rullade runt, la sig med sin rygg mot min mage. Jag passade på att gosa ner min näsa i hennes nacke, andas in hennes underbara bebisdoft.

Den första natten utan att amma blev tuff. Visst har lillan sovit natten igenom utan att amma innan, men nu var det en helt annan sak. Det skulle inte bli någon morgonammning som det alltid har varit tidigare, utan nu skulle hon få klara sig på endast frukost. Vid klockan tre på natten vaknade hon till, hon var troligtvis inte hungrig men ville gosesnutta lite. Efter att jag försök söva om henne ett tag utan att amma fick M ta över.

Resten av natten sov lillan oroligt, vaknade till ibland, och M fick lugna henne bäst han kunde, jag försökte hålla mig lite gömd, så att hon inte skulle bli frustrerad. På det stora hela gick det bra, hoppas det går ännu bättre inatt. Nu under dagen har det inte varit några problem, nu var det länge sedan lillan ammade på dagen. Iklädd en av Ms T-shirtar lyckades jag till och med natta henne för förmiddagsvilan utan att hon blev allt för upprörd för att hon inte fick tutten.

Nu har det gått snart 24 timmar sedan lillan ammade för kanske sista gången. Det känns som att jag håller på att explodera, de har växt så mycket i storlek, det är mjölk ända ut i armhålorna. Aj säger jag bara, så ont det gör! Det känns precis som det kändes i början när mjölken rann till, om inte än värre. Vet knappt vad jag ska ta mig till! Jag har tagit Ipren i förebyggande syfte idag, jag har lätt att få mjölkstockning, även duschat varm och funderar nu på att pumpa lite för att lätta på de värsta spänningarna.

Är det någon som har något mer tips? Har lång tid brukar det ta innan mjölken sinar? Kan tänka mig 2-7 dagar kanske? Hoppas verkligen att mjölken försvinner snart, och att det fungerar att sluta amma nu, vi får se. 


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer