En dag ur en mammas liv

Våra rutiner just nu. Alicia 8 månader.

160603. De första 6 månaderna av Alicias liv sov hon i en bedsidecrib i sitt babynest bredvid min säng. Men sedan hände någonting, hon sov oroligt och behövde mer närhet på nätterna. Så de sista två månaderna har vi i princip samsovit med undantag för några nätter här och där. Det är så mysigt! När lillan vaknar till kan jag amma henne liggande, ett par gånger varje natt, och jag vaknar knappt när jag gör det längre. Smidigt och mysigt!

08:00 Vaknar. Lillan vaknar och jag likaså lite innan åtta. M smög iväg till jobbet några timmar tidigare. Lillan och jag ligger och drar oss en stund, jag kan inte låta bli att gosa med henne. Snosa på hennes lilla huvud, andas in hennes underbara bebisdoft. Tillslut kliver vi upp, det är dags för dagens första blöjbyte. Det är lättare sagt än gjort, då lillan inte ligger still för en sekund. Snurrar, vevar, och vänder sig om. Sedan är det dags för kläder, och att fota dagens liten.09:00 Frukost. Med lillan i sin gåstol ger jag katterna mat, och lillan springer runt i köket som en tok. Det gäller att vara med, annars blir du snabbt överkörd. Även vovven ska få lite att äta, men hon är lite skygg för gåstolen så hon håller sig undan tills vi lämnar köket. Lillan får sina d droppar och sedan är det dags för frukost. Oboy och hallonyoghurt till mig och turkisk yoghurt med vaniljpulver och mosad banan i till lillan. En av hennes favoriter. Det, smörgåsbitar eller gröt brukar lillan äta till frukost, mums!

Tandborstning. Efter frukosten brukar jag borsta lillans små tänder. Som tur är hon van vid det nu, och tycker för det mesta att det är kul. Jag brukar borsta mina tänder först så att hon ser det och sedan är det hennes tur. Jag tror det är skönt för hennes små kliande tänder att bli borstade, och ofta hjälper lillan mig, ska också hålla i tandborsten, så sött!Lek. Nu börjar det bli dags för lillans förmiddags vila, men först brukar vi leka en stund. Vi har gjort en liten lekhörna i vardagsrummet med en lekmatta, leksaker och en stor korg med alla hennes nallar. Jag skulle tro att vi köpt två av dem, resten har hon fått i present. En gigantisk nalle fick hon i present från hennes farbror, den är mer än dubbelt så stor som Alicia. Tack!

10:45 -12:20 Vila. Snart börjar lillan gno sig i ögonen, så jag bär upp henne till vårt sovrum, drar ner mörkläggningsgardinen och gosar ner mig bredvid hennes lilla kropp i sängen. Hon är lite hungrig igen så jag liggammar, och snart känner jag hur lillan börjar andas allt tyngre, hon somnar i min famn. Jag lägger kuddar runt henne, startar babymonitorn och smyger ner på nedrevåningen. Medan lillan sover passar jag på att göra mig iordning för dagen, plocka undan lite här hemma och viker tvätten. Jag brukar även försöka förbereda lite blogginlägg om jag hinner.13:00 -13:30 Mat. När lillan vaknat till ordentligt så börjar jag laga lite mat till oss, med lillan springande i sin gåstol. I vanliga fall brukar lillan för det mesta få äta det vi äter men ikväll ska det bli pizza, så jag lagar var sin omelett till oss och till M som precis kommit hem från jobbet. Det är så kul att se hur glad lillan blir när hennes pappa kommer hem. Ren lycka! Här hittar ni receptet om ni är intresserade. Omelett är helt klart väldigt gott tycker lillan, så idag kastar hon inte ner något till vovven, till Frejas besvikelse.

Utelek. Jag bestämmer mig för att ge oss ut i solen, vädret är verkligen underbart. Först en kortare promenad för att rasta vovven, medan M hjälper sina föräldrar köra skräp till återvinningen. Lillan verkligen älskar att åka vagn och titta på naturen och vovven. Sedan slår vi oss ner på en filt i skuggan, och leker med några av hennes favoritleksaker. Jag försöker lära henne att dricka vatten nu när det är så varmt, än så länge går det sådär men lite får hon allt i sig.

Mellanmål. Till mellanmål idag fick det bli en ekologisk fruktklämmis ute i solen. Det var det enda som fanns hemma, den sista biten banan gick åt till frukosten. Jag försöker ge henne frukt i bitar i första hand men det är inte alltid det funkar. Det känns så sjukt att vi just nu bara ammar ca 3 gånger under dagen, känns som om det var igår jag ammade varannan timme. Liten börjar bli stor!


Vad är det här? Grässtrå säger du?! Hmm konstig!


16:20 -17:30 Vila. Lillan är i en övergångsperiod just nu. Den senaste tiden har hon sovit ca tre gånger under dagen, oftast i en timme, i min famn. Men nu har hon börjat sova uppe i vårt sovrum, och oftast i nästan två timmar åt gången. Vissa dagar räcker det med bara två sovstunder, ibland tre. Det sista tillfället blir antingen i min famn eller uppe i vårt sovrum, idag blev det det sistnämnda.

Familjestund. Precis när lillan har vaknat kommer Ms familj förbi, hans föräldrar har precis köpt grannhuset och ska börja flytta in saker där. Hans farbror har kommit på besök ända från Norge, så kvällen spenderas med familjen. Lillan strålar av allas uppmärksamhet och tycker det är så kul att träffa alla. Vi beställer hem pizza, lillan får lite gröt, vi pratar strunt och bär de första flyttkartongerna. Eller ja, jag bär på lillan och de andra bär på saker, haha.

20:00 Nattning. Framåt klockan åtta börjar lillan bli trött, så vi går över till vårt hus, och förbereder henne för natten, tar på henne en tunn pyjamas och borstar hennes tänder. Dock kom vi hem lite sent, så lillan hinner bli övertrött. Jag försöker amma henne men det vill hon inte, hon får inte ro. Tillslut får M försöka natta en övertrött och ledsen bebis. Först hörs bara gråt från övervåningen, sedan skratt. Men tillslut blir det tyst, när lillan äntligen lyckas somna, med sin snuttefilt tätt intill.


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer