En mammas oro

Boven i dramat - Alicias navel.  

151006. Det var dags för det första hembesöket från bvc, och jag var så nervös. Det kändes nästan som om barnmorskan kom hem till oss för att inspektera om vi hade det rent och fint, och om vi dög som föräldrar. Men när hon väl var här gick det förvånsvärt smidigt, hennes sett lugnade mig direkt. Vi pratade om allt möjligt och det visade sig att hennes man jobbade tillsammans med M. 

Vi fick ta av lillan hennes små, små kläder och lägga henne på vågen som nu visade 3450 gram. Barnmorskan tittade sedan på lillans lilla navel, och muttrade lite om att hon inte gillade hur den såg ut. Vi fick en koksaltlösning som vi skulle badda naveln med ett tag framöver och förhoppningsvis skulle den bli bättre efter det. Navelstumpen lossnade redan tre dagar efter lillans födelse, och den läkte väldigt bra trots allt, men i naveln fanns nu en liten kula av hud, och det var nu denna kula som fångat barnmorskans uppmärksamhet.  

Vid varje besök på bvc efter hembesöket fortsatte barnmorskan muttra över naveln, och för varje besök steg min oro. Vad var det som var fel? Hade min lilla ont? Kommer hennes navel bli missformad? Kommer hon senare bli mobbad för navelns utseende?

151121. Barnmorskan funderade på om det var ett navelgranulom, men lillans navel var inte ett typiskt exempel av det. Tillslut efter samrådan med en läkare beslutade de att vi trots det skulle pensla naveln med svart lapis och förhoppningsvis skulle granulomet försvinna efter det. 

Veckan efter upprepades proceduren med samma förhoppning. Lapisen borde penslats på för länge sedan för att ha haft en större chans att lyckas, det började att koka inombords när hon sa det. Varför gjordes inte det isåfall? Hon nämnde även att om lillan stör sig på navelns utseende när hon kommer i tonåren är kirurgi ett alternativ. Kirurgi? Åh, snälla låt naveln bli bra snart. 

151211. Så idag var jag och M nere med vår lilla älskling på bvc för kontroll av naveln igen. Lapisen hade inte hjälpt, den lilla kulan är kvar i naveln och barnmorskan funderar fortfarande om det verkligen är ett navelgranulom. Nu ska vi avvakta och se hur naveln ser ut efter behandlingen med lapis, om naveln vätskar sig ska vi höra av oss till bvc direkt. Vad tycker ni, behöver jag oroa mig?


Jennifer <3

  • BVC

Gillar

Kommentarer