Första Vs. andra förlossningen

<- -Alicia. Leona -->

Mina förlossningar har verkligen varit varandras motsatser. En långdragen, tuff och smärtsam förlossning som slutade med att storasyster förlöstes med sugklocka och en smidig, snabb och naturlig förlossning med lillasyster. Här tänkte jag jämföra mina förlossningar medan alla detaljer är färska i minnet. Hoppas ni tycker det är en lika intressant läsning som jag gör.

Vad heter dina barn?
Alicia Mikaela Rithell och Leona Ulrica Rithell.

När var du beräknad att föda?
Alicia: den 11/9 2015.

Leona: den 15/8 2017.

Föddes barnen på utsatt datum, om inte när?
Alicia: nej, hon föddes den 24/9 2015, bf+13.

Leona: nej, hon föddes den 23/8 2017, bf+8.

Visste ni könet innan?
Ja det visste vi båda graviditeterna. Med Alicia försa sig barnmorskan som gjorde rutinultraljudet och med Leona var vi för nyfikna för att inte fråga.

Blev du igångsatt?
Nej, även om det var nära med Alicia, hon föddes två dagar innan planerad igångsättning.

Hur lång tid tog förlossningarna?
Alicia: ca 56 timmar från första värken, ca 18 timmar inne på förlossningen.

Leona: ca 9,5 timmar från första värken, 5,5 timmar efter att vattnet gått, ca 2,5 timmar inne på förlossningen.

Hur började dina förlossningar?
Alicia: jag fick en andra hinnsvepning den morgonen och kände direkt en skillnad i kroppen, några timmar senare kom första värken. Hade sedan en lång latensfas med starka men oregelbundna värkar.

Leona: även den här gången startade förlossningen efter en hinnsvepning. 24 timmar efter svepningen började jag få svaga värkar, vaknade några timmar senare av att vattnet gick.

Vart födde du?
Höglandssjukhuset i Eksjö.

Födde du vaginalt eller med kejsarsnitt?
Vaginalt båda gångerna. Men med Alicia var det väldigt nära att bli snitt på slutet då hon började bli påvärkad av värkarna, mina krystvärkar var för korta, täta och svaga, jag var helt slut och hon satt fast. Men med sugklockans hjälp fick de ut henne tillslut, men det krävdes 8 drag.

Hur mycket var du öppen när du kom in?
Alicia: 3 cm, efter över 38 timmar hemma med starka värkar. Dock valde vi att åka in för att jag var så trött, inte pga. att värkarna var ohanterbara.

Leona: 4 cm, fick rådet av barnmorskan på förlossningen att komma in efter att vattnet gått då det kunde gå fort andra gången. Och tur var det, för trots att jag inte hade speciellt ont när vattnet gick så eskalerade det snabbt sen. Så om vi stannat hemma tills det började bli jobbigt hade Leona fötts i bilen på väg in till förlossningen.

Var du rädd för något?
Alicia: nej, jag gick in med en öppen inställning och hoppades kunna föda så naturligt som möjligt. Men var öppen för förslag, vad som var bäst för bebisen.

Leona: nja, inte speciellt. Det ända jag oroade mig för var att något skulle hända med bebisen, och att det skulle ta lika lång tid den här gången. Jag ville helst undvika sugklocka den här gången men om det skulle krävas det så var det ok. Men jag var inte rädd för själva förlossningen och smärtan, det kändes som att det bara kunde gå bättre den här gången. Och så tänkte jag att jag redan klarat mig igenom något så otroligt smärtsamt en gång så skulle jag klara det igen.

Tog du någon smärtlindring?
Alicia: lustgas en stund, men det var inget för mig. Annars vetekudde, en varm dusch, massage av ryggslutet och andning.

Leona: nej, ingenting förutom att andas, gå in i mig själv med en tydlig målbild och massage från min underbara man.

Skrek du?
Alicia: nja, lite i slutet. Var helt utmattad! Men skulle nog inte säga att jag skrek utan något mer djuriskt, morrande, flåsande kanske.

Leona: nej, det fanns inget behov av det. Andades igenom smärtan, fokuserade på det.

Blev det komplikationer?
Alicia: ja, några. Värkarna blev oregelbundna så fick värkstimulerande dropp. Alicia fastnade bakom en kant när det var dags att krysta. Det värkstimulerande medlet gjorde värkarna för korta och täta på slutet och jag hade ingen kraft kvar till att krysta. Tillslut förlöstes Alicia med sugklocka då hon började bli påvärkad av värkarna. Dock hade hon ett sår i huvudet av klockan och jag blödde ganska mycket. Men allt gick bra trots allt.

Leona: nej, inte egentligen. Dock föddes hon med navelsträngen runt halsen men hon skrek direkt när de fått bort den. De fick hjälpa henne i några minuter med andningen sedan (hon slutade inte att andas utan behövde bara lite stöd) men allt gick bra.

Hur många var inne i förlossningsrummet?
Alicia: jag minns inte det. Det var jag, min man, en barnmorska, en undersköterska och en läkare, minst, det var säkert fler!

Leona: jag tror det var min man, en barnmorska och en undersköterska.

Hade du någon nära med dig?
Min man båda gångerna. Det betydde allt!

Hur lång tid tog det att krysta ut bebisen?
Alicia: drygt 3 timmar.

Leona: 20 minuter.

Hur stora var barnen vid födseln?
Alicia: 2870 gram och 49 cm.

Leona: 3405 gram och 51 cm.

Hur gamla är barnen idag?
Alicia fyller två år om två veckor och Leona är två veckor gammal.


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer