Från ett till två barn


Det pratas mycket om den fruktade tvåbarnschocken. Det var något jag mentalt förberede mig på under graviditeten med lillasyster, något som ibland höll mig vaken om natten. Men vet ni vad? För oss kom den aldrig. Jag tycker att det var en tuffare omställning att gå från noll till ett barn, än från ett till två. Jag visste så mycket mer nu andra gången. Knep som fungerat med storasyster, erfarenhet helt enkelt.

Leona (precis som sin storasyster om jag ska vara ärlig) har varit så enkel att ha att göra med redan från start. Med Alicia var det en lite längre startsträcka, vi startade från noll och det tog sin lilla tid att lära sig alla hennes signaler och hennes behov. Sedan tog det även tid att komma in i den nya rollen som mamma. Allt var så nytt, och det var så mycket att lära sig. Men Alicia i sig var lika go och glad som sin syster som nyfödd, det var bara desto mer att lära sig.

När Leona föddes kändes allt så självklart. Hon fungerar hittills precis som sin storasyster, alla knep vi lärde oss med vår förstfödda fungerar lika bra med lillasyster. Visst är de två helt egna individer som antagligen kommer utveckla helt olika personligheter, men hittills har de faktiskt gillat samma saker. Båda älskar att ligga hud mot hud, att ligga på sina föräldrars bröst, att bli vaggade i famnen, lugna vaggvisor, ja listan kan göras lång.

De första dagarna med en nyfödd är tuffast enligt mig. Framför allt efter den första förlossningen var jag helt slut, hade ont i hela kroppen och hade inte sovit på flera dygn. Sedan rinner mjölken till, alla känslor hamnar överallt och man får dessutom komma hem från sjukhuset, med sin älskade lilla nya familjemedlem. Jag kan helt enkelt inte slappna av de första dygnen hemma, så rädd att något ska hända med min lilla. Ligger vaken och kontrollerar andningen, kollar så att allt är bra.

Nu med lillasyster var det så skönt att veta hur den första tiden kunde se ut, så att jag kunde förbereda mig. Veta att det snart blir desto bättre. Den omtalade bebisbubblan, bland det bästa som finns. Jag mådde så otroligt mycket bättre efter den andra förlossningen, och därmed var allt så mycket lättare den första tiden. Även den här gången låg jag vaken och oroade mig, men jag visste att det var övergående. Likaså den hemska mjölkstasen, jag visste att den snart skulle vara ett minne blott.

Det känns som att jag kände Leona redan innan hon kom till oss. Jag känner instinktivt vad hon vill och behöver, något som tog tid att lära sig med Alicia. Det gör allt så enkelt, och att båda mina tjejer för det mesta är så glada och mysiga i grunden gör allt ännu lättare. Ingen kolik, inga oförklarliga ledsna miner, om de är ledsna går det för det mesta att snabbt räkna ut vad som är fel. Jag är verkligen oändligt tacksam för mina fina tjejer!

Självklart är allt högst individuellt. Så mycket hänger på hur dina barn är som person. Hur de fungerar, om de får vara friska och må bra. Barn är inte ”snälla” som låter föräldrarna sova, för vad betyder i så fall motsatsen? Vissa barn kräver allt och lite till av sina föräldrar, andra gör det inte. Allt är så olika, alla är olika. Det som fungerar för en familj fungerar inte för en annan. Det gäller att hitta det som fungerar för just er. Nu med lillasyster har allt bara flutit på, fungerar från start, hon var vår saknade lilla pusselbit.

Det tuffaste med två små inom loppet av två år är när det känns som att jag inte räcker till. När båda behöver mig samtidigt, och min man är på jobbet och inte kan hjälpa till. Som tur är händer det inte allt för ofta. Det gäller att prioritera, hålla sig lugn (vilket är så svårt när båda gråter hjärtskärande) och samtidigt lugnt förklara för storasyster vad som måste göras. Hon förstår så mycket, och det är så skönt att hon nu kan kommunicera. Kramar och kärlek är nyckelordet här.

Det allra mest chockerande med att få ett andra barn, är insikten om hur lätt det är med ett barn. Varför njöt man inte mer? Med ett barn kan man hjälpas åt, turas om på ett helt annat sätt än med två barn. Jag kunde lämna Alicia med min man för en stund om jag behövde lite egentid. Nu blir det ofta att vi tar ett barn var, det blir desto mindre egentid. Men det blir desto mer kärlek. Gränslöst med kärlek!


Bild: Pinterest


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

eswensson
eswensson,
jag har aldrig heller märkt av den där omtalade "tvåbarnschocken". haha tycker det flyter på lika bra med två barn som ett 😊
nouw.com/eswensson
mammashus
mammashus,
Tihi det tycker jag med! 🙈
nouw.com/mammashus
kompassvisaren
kompassvisaren,
Skönt att höra! För jag förväntar mig kaos nu när nr 2 förväntas vilken vecka som helst 🙈
nouw.com/kompassvisaren
mammashus
mammashus,
Vad spännande! Lycka till när det är dags! 😍 Det kommer gå bra ska du se!
nouw.com/mammashus
Mylittlestories
Mylittlestories,
jag känner likadant 🙈Men det kanske är för att jag förväntade mig totalt kaos och kollik men fick 2 väldigt snälla barn om man bortser ifrån att dem
nouw.com/mylittlestories
mammashus
mammashus,
Tihi känner igen det där! När det sedan inte blir kaos som man tänkt sig känns det så bra! 😊
nouw.com/mammashus
Mylittlestories
Mylittlestories,
typ aldrig vill sova 😩🙈
nouw.com/mylittlestories
eschutz
eschutz,

Jag tror nog att den största skillnaden blir ju när man går från inga till ett barn. Sen när man får andra så är man ju så inne i det, speciellt om man får barnen rätt så tätt. Ser fram emot att få testa på livet som tvåbarnsmamma en dag 😊

nouw.com/eschutz
mammashus
mammashus,
Så sant! Nu vet man då mycket mer och är så inne i det. 😊 Ja tänk så mysigt när det blir er tur att få en till liten. 😊
nouw.com/mammashus