Gravidlista


Jag tycker att gravidlistor är så intressanta att läsa så här kommer en med lite mer fakta om min graviditet men framför allt om förlossningen med vårt tredje barn. Jag hoppas ni tycker det är lika intressant som jag. Om du är gravid eller nybliven mamma, svara på frågorna du också, det skulle vara kul att höra även din historia!

När var bebisen beräknad?
Saga var beräknad till den 9e januari 2021. Men då hade hon inga planer på att komma ut minsann.

När föddes lillasyster?
Vår lilla Saga föddes den 24e januari 2021, 15 dagar över tiden. Förlossningen startade bara timmarna innan vi hade tid för igångsättning.

Hur mådde du under graviditeten?
Jag var illamående stora delar av graviditeten, framför allt på morgonen. Men jag mådde relativt bra i början och älskade att vara gravid, finns inget mysigare. Men på slutet var det tungt, helt klart den tuffaste av mina tre graviditeter. Jag hade hemsk halsbränna, åderbråck och smärta i bäckenet. Men jag skulle utan tvekan göra det igen för Saga!

Blev förlossningen som du tänkt dig?
Då min första förlossning tog 56 timmar och slutade med sugklocka fasade jag för att det skulle bli likadant igen. Jag hoppades att förlossningen skulle bli ungefär lika bra som min andra förlossning som var så smidig, samtidigt var jag nervös att jag inte skulle ha sådan tur att få uppleva två bra förlossningar. Det som var tufft med tredje förlossningen var sista veckan innan Saga föddes, den var fylld av rädsla och oro och kontroller efter att bebis hjärtljud varit oregelbundna. Att hon dessutom inte ville komma ut gjorde mig än mer nervös, det var 15 evighetslånga dagar innan hon valde att komma på dagen för igångsättningen. Jag trodde verkligen inte att jag skulle gå över så här länge med tredje barnet! Men själva förlossningen blev ungefär som jag tänkt mig och hoppats på, det gick relativt snabbt och jag kände ingen panik utan allt kändes hanterbart vilket var skönt.

Blev du igångsatt?
Nej, förlossningen startade natten innan igångsättningen.

Hur lång tid tog förlossningen?
Cirka 15 timmar. Men värkarna var väldigt oregelbundna och svaga i början, först efter de tog vattnet kom de igång ordentligt. Vi var inne på förlossningen i ca 7 timmar, men endast 3,5 av dem var i aktiv förlossning efter de tagit vattnet.

Hur började din förlossning?
Förlossningen startade på natten innan igångsättningen, jag fick svaga oregelbundna värkar, som jag emellanåt vaknade av. När jag kom in på avtalad tid för igångsättning var förlossningen redan igång.

Vart födde du?
Höglandssjukhuset i Eksjö.

Hur mycket var du öppen när du kom in?
5 cm, vi hade en tid den morgonen för igångsättning men jag behövde alltså aldrig sättas igång som tur var. De tog bara mitt vatten efter en stund för att skynda på processen.

Var du rädd för något?
Ja, av någon anledning var jag nervös och orolig nu inför tredje förlossningen. Då bebis skrämt oss veckan innan förlossningen med oregelbundna hjärtslag var jag så nervös för att något skulle hända med henne i min mage. Jag var även nervös att det skulle ta lika lång tid som första förlossningen, trots att jag hade en smidig andra förlossning. Jag ville helst undvika sugklocka den här gången med men om det skulle krävas det så var det ok. Men jag försökte tänka att jag redan klarat mig igenom något så otroligt smärtsamt två gång tidigare så skulle jag klara det igen.

Tog du någon smärtlindring?
Nja, jag testade akupunktur som lindrade litegrann, och testade även lustgas men det var ingenting för mig. Så utöver akupunkturen använde jag ingenting förutom att fokusera på att andas, gå in i mig själv med en tydlig målbild och massage från min underbara man.

Skrek du?
Nej, jag skrek inte men något lite mer djuriskt läte undslapp mig på slutet. Jag andades igenom smärtan, försökte fokuserade på det.

Blev det komplikationer?
Nej, som tur var inte, det är jag evigt tacksam för!

Hur många var inne i förlossningsrummet?
Jag tror det var min man, en barnmorska och en undersköterska. Även en läkare var inne på rummet en stund efter födseln.

Hade du någon nära med dig?
Min man, det betydde allt!

Hur lång tid tog det att krysta ut lillasyster?
20 minuter från första kryst känslan, men då var det en liten kant kvar som de tryckte undan. Så kanske ca 15 - 10 minuter krystade jag efter de fått bort sista kanten.

Hur stor var lillasyster vid födseln?
3460 gram och 51 cm ren kärlek.

Hur har du mått efter förlossningen?
Jag har mått oförskämt bra hela tiden. Jag kände mig aldrig sådär söndertrasad och ont överallt efteråt som med första barnet. Jag kände mig stark och jag kände att kroppen återhämtade sig bra. Jag har inte heller haft några större eftervärkar eller andra krämpor.

Hur gammal är lillasyster idag?
Leona är 3 månader och 26 dagar gammal.


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

jagochjuno
jagochjuno,
Så spännande att läsa om lilla Saga 😍
nouw.com/jagochjuno
mammashus
mammashus,

Tack, vad roligt att du tycker det! 🥰

nouw.com/mammashus