Gravidlista med lillasyster

Jag tycker att gravidlistor är så intressanta att läsa så här kommer en med lite mer fakta om min graviditet med lillasyster. Jag hoppas ni tycker det är lika intressant som jag. Om du är gravid eller nybliven mamma, svara på frågorna du också, det skulle vara kul att höra även din historia!

När blev du mamma?
Den 24 september 2015, 13 evighetslånga dagar över tiden. Det går inte ens att beskriva känslan i ord när jag fick upp Alicia på mitt bröst, en sådan gränslös kärlek som förändrade mitt liv för all framtid. Som jag längtar att få vara med om det igen!

Hur många barn har du?
Jag har ett barn, världens underbaraste lilla tjej, Alicia, som är snart 20 månader, och så lillasyster i magen beräknad till augusti 2017.

Hur många barn vill du ha?
Så som jag känner just nu så vill jag ha två barn, eller tre, min man är mer inne på två barn. Men vem vet, vi kanske känner annorlunda när lillasyster är här? Och att bli gravid/förbli gravid är inget som vi tar för givet, de (snart) två små vi har idag är jag evigt tacksam för.

När är du beräknad?
Jag är beräknad till den 15/8 2017.

Vilken vecka är du i nu?
Vecka 27 (26+5). Idag är det 92 dagar kvar tills mini är beräknad.

När och hur fick du reda på att du var gravid?
På morgonen den 6e december 2016 hade jag en känsla i kroppen av att jag borde ta ett test, trots att jag gissade på att bim (beräknad icke mens) var först om fyra dagar. Jag hade inte fått tillbaka mensen efter höstens missfall men jag hade en känsla av att jag haft ägglossning och att jag nu var gravid igen. Min man hade åkt till jobbet tidigt så jag och Alicia var ensamma hemma, men jag var bara tvungen att testa. När lillan vaknade bar jag ner henne till badrummet. Medan jag tog testet stod hon och rev i badrumsskåpet för fullt. Jag var rädd för vad jag skulle få se, så jag tittade knappt på det där det låg på handfatet medan jag städade upp efter lillan. Men så såg jag det. Ett tydligt rosa streck, och ett svagt rosa bredvid.

Blev du förvånad när du såg plusset?
Mini i magen var så efterlängtad, och jag var så rädd både för att få ett plus och att inte få det, trots att jag kände på mig att jag var gravid. Jag kan inte säga att jag blev förvånad men det är så svårt att förstå att det är verkligen är sant när man får det sådär svart på vitt.

Hur reagerade du när gravtestet var positivt?
Det var lika magiskt och omvälvande som alltid, men följt av en otrolig rädsla. Tänk om vi får missfall igen? Dock kändes det lite mer verkligt direkt, första gången kunde jag inte förstå att det var sant, den här gången kände jag det på mig. Glädjetårar rullade ner för mina kinder när jag lyfte upp Alicia i min famn och överöste henne med pussar, hon bara tittade frågande på mig. Hade mamma blivit tokig?Det var inte försen senare när även det digitala testet visade gravid som jag förstod att det verkligen var på riktigt. Men den här gången var rädslan överhängande, vi vet allt för väl att glädjen kan bytas ut mot sorg allt för fort.

Hur berättade du för din partner att du var gravid?
När min man äntligen kom hem från arbetet hade jag klätt lillan i en tröja där det stod "big sister to be" och väntade på att han skulle se det. Det tog ett bra tag innan han äntligen såg det, han busade med vår älskling när han utbrast, vad står det på din mage? Med lillan i famnen drag han intill mig i sin stora trygga famn och gav mig en kyss.

Var graviditeten planerad?
Ja, lillasyster var väldigt efterlängtad. Ända sedan Alicia föddes har vi drömt om ett till barn. Då det tog lång tid för oss att bli gravida första gången oroade vi oss att det även den här gången skulle vara lika svårt. Men ganska snart dök ett plus upp i våra liv men försvann lika snabbt. Himmelen hade fått en till ängel. Återhämtningen tog tid. Det skulle bli en lång resa på totalt 8 månader kantad av sorg innan vi äntligen stod där igen, med ett positivt graviditetstest i våra händer.

När berättade du om graviditeten?
Jag berättade så fort som möjligt för min man och Alicia, även om jag inte tror att hon förstod. På julafton valde vi att berätta för våra familjer, även om jag bara vara i vecka 8 då. Om något skulle hända igen skulle vi behöva deras stöd kände vi. Resten av omgivningen fick veta det efter KUB ultraljudet i vecka 13.

Känner du dig redo att bli tvåbarnsmamma?
Svår fråga. Helt redo kan man nog inte bli förrän man får sin lilla älskling på bröstet. Men det känns rätt, och vi längtar något fruktansvärt. Men jag bär på en massa rädslor, att inte räcka till. Att inte ha tillräckligt med tid för båda på det sätt som jag skulle vilja. Och att inte kunna ge den uppmärksamhet till Alicia som hon är van vid. Men jag älskar Alicia något otroligt och likaså mini i magen, så det ska nog gå bra, bara vi ger det lite tid.

Hur känns det att ha en bebis i magen?
Helt magiskt! Jag älskar att vara gravid, även om det inte alltid är helt enkelt. Jag älskar att få se magen växa och känna alla sparkar där innifrån. Det bästa jag vet är när man känner en liten buff till svar på sen igen lilla knuff. Det känns som att jag redan har börjat lära känna mini, hur hon rör sig och hur hennes personlighet är.

Hur länge ska du vara föräldraledig?
Jag kommer vara föräldraledig i minst 1,5 år. Vi planerar att spara så många dagar som möjlig och vara hemma så länge det fungerar. Sedan hänger det mycket på om mini får förskoleplats då till våren eller om vi helt enkelt får vara hemma lite längre för att få båda barnen på samma förskola.

I vilken vecka började magen synas?
Jag minns inget exakt datum. Men min mage började synas tidigare och växa så mycket fortare nu andra gången. Någon gång mellan vecka 15 - 18 skulle jag gissa på att det började bli svårt att dölja kulan.

När kände du minis första sparkar?
Jag tyckte att jag kände något slags fladder rätt tidigt men så svårt att avgöra om det verkligen är mini. Sedan väntade jag otåligt på den första verkliga sparken. Men det var inte fören i samma vecka som med lillan, vecka 18, som det hände. Jag kände igen känslan av rörelse från när jag väntade lillan, hur det nästan är som en spänning i magen innan rörelsen kommer. Jag placerade handen där och sekunden senare: poff! Poff, poff, poff! Små, små sparkar mot mina fingrar. Hela obeskrivlig känsla. Denna kärlek är otrolig! Redan några dagar senare fick även pappan känna sparkar.

Oroar du dig mycket under graviditeten?
Ja, det gör jag verkligen. I början oroade jag mig för om det ens fanns en liten bebis i magen, men framför allt att få missfall igen. Nu oroar jag mig för att något ska gå fel, minskade fosterrörelser eller att något ska hända med mini under förlossningen.

Hur är graviditeten?
Jag tycker att den är väldigt bra än så länge. Visst jag har/har haft en del krämpor, illamående, halsbränna, lite foglossning, men jag är så lycklig. Det är underbart med den stora magen och alla sparkar.

Var du ofta illamående i början?
Ja, ganska ofta, mer än med Alicia och det höll i sig längre. Som tur var jag mer illamående än att jag kräktes, peppar, peppar.

Har du mycket halsbränna?
Inte i början men sedan hela nätterna, det är den som oftast håller mig vaken om natten. Den slog till med full kraft någon gång efter att halva graviditeten passerat. På dagarna är jag för det mesta förskonad ifrån halsbrännan men när jag ligger ner... Det enda som hjälper för stunden är Rennie.

Är du känslig?
Nej faktiskt inte speciellt, inte mer än vanligt. Har kanske lite lättare till tårar, oftast av glädje eller om jag ser något romantiskt/sorgligt på tv.

Har du fått bristningar?
Nej, inte än. Jag fick aldrig några med Alicia, vi får se hur det blir den här gången, det är ända många veckor kvar. Jag är noga med att smörja in magen morgon och kväll och när den känns torr och kliar men jag vet att många gör så och ändå får bristningar.

Har du foglossning?
Litegrann, men inte så ofta än. Mest om jag överanstränger mig, om jag går en längre sträcka eller när jag står upp längre stunder. Så länge jag tar det lugnt så går det bra än så länge.

Gillar du att vara gravid?
Jag älskar att vara gravid. Jag älskar att se magen växa, känna alla sparkar och jag känner mig vacker. Så fort jag känner att det är jobbigt så försöker jag påminna mig själv om vad jag egentligen är med om, att vår lilla älskling växter där inne. Och sedan den här längtan och vad jag vet att vi har framför oss, en obeskrivlig resa!


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer