Jul bakning: chokladkola


Den här veckan har julbak stått på schemat. Igår blev det pepparkakor, idag chokladkola. I morgon hoppas jag hinna med att försöka mig på fudge. Det kan bli spännande, det har jag aldrig bakat tidigare. Inte heller chokladkolan hade jag bakat innan, men det var förvånansvärt smidigt. Lilla Leona var dock inte med på noterna så hon fick vara i bärselen under tiden. Men så god kolan blev! Frågan är om det kommer finnas någon kola kvar tills julafton...

Så här gör du hokladkolan:

1. Förberedelser och instruktioner: Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Jag använde en 5-liters kastrull. Använd en träsked med flat kant att röra om med. Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper. OBS! Gör bara en sats åt gången.

2. Mät upp grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i kastrullen. Smält och blanda på högsta värme och rör om ordentligt tills det kokar upp.

3. Låt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över. När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större gryta, desto fortare går det. Med min gryta tog det ca 10 minuter.

4. Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har. Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. Över 130°C får du hårda kolor. Om du inte har en termometer får du göra kulprovet för att se när kolan är klar. Det innebär att du tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Om det går är kolan klar! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet. OBS! Akta så du inte bränner dig! Tänk på att temperaturen är över 100°C!

5. Häll smeten i formen och låt svalna och stelna i rumstemperatur.

6. Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att du får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i bakplåtspapper för att de inte ska kladda ihop. Ät och njut!


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

etthempålandet
mammashus
mammashus,
Så gott! 😍
nouw.com/mammashus