Sy en egen sovräv


I veckan har jag sytt en sovräv åt Leona. Det var först lite klurigt att lista ut hur jag skulle göra, så jag utgick ifrån storasysters sovorm och då blev det lättare. Med en sovräv i sin bedsidecrib får Leona förhoppningsvis den där tryggheten hon har nu i sitt babynest. Hennes babynest börjar nu tyvärr bli lite litet så jag bestämde mig för att ta fram symaskinen. Vi får se hur det går inatt men jag tror verkligen hon kommer trivas däri.

Dessutom har en sovräv så många användningsområden. Lekkamrat, gosedjur, den skapar trygghet och kan användas som skydd så hon inte trillar ur sängen. Sovräven som jag har gjort är anpassad efter en bedsidecrib, som är något mindre än en vanlig spjälsäng. Så mät er spjälsäng och anpassa antalet tygbitar därefter. Här nedan kan du läsa hur du gör en egen sovräv till din lilla älskling.

Här kan du läsa om hur du syr din egen sovorm.

Du behöver:

  • Några olika tyger, i mitt fall 6 tyger, 12 bitar på 37*24 cm + lite (vitt) tyg till detaljer
  • En symaskin
  • Nål och tråd
  • Stoppning
  • Spetsband

Gör så här:


Förberedelser kroppen:

1.

2.

1. Välj ut tyger. Tvätta dem gärna innan du börjar sy för att få bort kemikalier etc. Jag valde 6 olika tyger men det ena är tvåsidigt. Klipp ut rektanglar i de tyg du valt, jag gjorde 11 stycken, på 37*24 cm, detta är med sömnsmån. Sedan klippte jag ut en sista bit något större än de tidigare som sedan ska bli huvudet. Tänk på mönstret på tyget, så att du får med ett så helt mönster som möjligt, och i rätt riktning på bitarna. Lägg sedan ut bitarna på rad, långsida mot långsida, här kan du leka lite, tills du hittar den kombination du gillar bäst.

2. Nåla ihop alla bitarna förutom den som ska bli huvudet efter varandra, långsida mot långsida, räta mot räta. Sy sedan ihop dem med raksöm, alla utom huvudtyget. Jag valde även att brodera Leonas namn med stjälkstygn på en av bitarna innan jag sydde ihop dem.


Huvudet:

3.

4.

3. Vik tygbiten som ska bli huvudet på mitten med rätan inåt. Nåla och sy ihop kortsidan på tygbiten.

4. Lägg tyget som på bilden, sömmen ska vara på mitten på baksidan. Rita sedan ut rävens huvudform och öron. Sy med raksöm längst med huvudets konturer. Lämna halsen öppen så du kan vända tyger rätt.


5.

6.

5. Vänd tyget rätt. Klipp ut bitar av det vita tyget till öronen och ansiktet. Rita ut hur du vill att ansiktet ska se ut. Klipp ut och sy med sicksack runt kanten för ett rustikt utseende.

6. Brodera dit ansiktet, jag använde stjälkstygn. Nåla och sy fast ansiktet och öronen där du vill ha dem på huvudet. Jag knöt även en rosett av spetsbandet som jag sedan sydde fast vid ena örat.


Svansen:

7.

8.

7. Klipp ut en tygbit av dekorationstyget till rävens svanstipp. Jag valde även här vitt tyg och klippte ut en vågig form. Nåla fast på rätsidan av svanstippen som på bilden. Sicksacka ihop tygerna längst med kanten.

8. Vik räven på mitten, längst med långsidan, avigsidan utåt. Rita ut hur du vill att svansen ska se ut, markera även ut en bit på mitten av räven som du ska lämna öppen när du sedan syr ihop den. Nåla hela långsidan, förutom sista biten vid huvudänden. Nåla även dit ett spetsband på rätsidan på önskat ställe om du vill ha ett sådant.


Kroppen:

9.

9.

10.

10.

9. Lägg sedan ut rävens huvud vid huvudänden, markera ut hur bred halsens öppning ska vara. Utifrån den markeringen ritar du ut hur du vill ha halsen. Nåla.

10. Sy sedan ihop långsidan med raksöm, glöm inte att lämna en bit öppen på ca 15 cm på mitten av räven så du kan vända räven åt rätt håll, och även stoppa den sedan. Om du valde att använda ett spetsband så sy sedan några stygn längst med spetsbandet för hand efteråt för att hålla det på plats.


11.

12.

12.

11. I halsöppningen stoppar du in rävens huvud. Huvudet ska vara på rätt håll, rätsidan ut. Stoppa in huvudet med öronen först, var noga med att matcha bakhuvudet med sömmen längst med baksidan av kroppen.

12. Nåla fast och sy runt hålet 1 centimeter in från kanten. Obs! Sy inte igen hålet utan runt det.


13.

13.

14.

13. Vänd räven åt rätt håll och stoppa den sedan med stoppning.

14. Vik in kanterna vid öppningen. Sy sedan igen hålet på räven. Klart!


Jennifer <3

  • DIY

Gillar

Kommentarer

ackmark
ackmark,
vilken mysig bild 😃
nouw.com/ackmark
mammashus
mammashus,
Tack! 😊
nouw.com/mammashus
eswensson
eswensson,
Så fin den blev 😍 Vad duktig du är! 👏🏼
nouw.com/eswensson
mammashus
mammashus,
Tack så mycket! 😄
nouw.com/mammashus
Juliapalmer
Juliapalmer,
så fin!! 😍😍😍
nouw.com/juliapalmer
mammashus
mammashus,
Tack! 😊
nouw.com/mammashus
bolmgren
bolmgren,
Duktig du är 😍
nouw.com/bolmgren
mammashus
mammashus,
Tack! 😄
nouw.com/mammashus