Leonas femte månad


Här kan ni följa Leonas utveckling månad för månad i en utvecklingsrapport. I framtiden tror jag det kan vara roligt att gå tillbaka till och läsa, att minnas hennes första tid. Här kan ni läsa om hennes utveckling under hennes femte månad hos oss, 23/12 - 23/1 2018.

Mat: Än så länge helammar vi. Vi har så smått börjat med små smakprover, väldigt försiktigt i hennes takt, vi har inte bråttom. Leona får sitta med vid måltiderna och smaka litegrann från mitt finger om vi äter något lämpligt. Det mesta verkar hon tycka är gott än så länge.

Sömn: Leona får ibland vara uppe med oss tills vi går och lägger oss, om det så är sovandes på mitt bröst. Men den senaste tiden har jag kunnat lägga ner henne i sin bedside crib framåt kvällen och hon har sovit gott däri hela kvällen. Runt klockan 23 brukar hon vilja amma en sista gång, men då har hon för det mesta redan sovit en bra stund. I sin säng sover hon med sin sovräv som trygghet runt sig. Oftast sover hon gott däri tills hon blir hungrig framåt morgonen, då får hon komma över till min sida där jag liggammar och sedan så brukar hon sova någon timme till, runt klockan 8-9 vaknar hon för dagen.

Motorik: Sakta men säkert börjar motoriken bli lite bättre. Hon får tag i tex. den leksak hon vill ha, och rörelserna är inte lika sega och ryckiga som tidigare. Känna, klämma, studera - och stoppa i munnen. Leona har nu vänt sig både från rygg till mage och mage till rygg för första gången. Hon ligger inte stilla där jag lägger ner henne längre. Att sitta med lite stöd är numera inga problem. Och i gåstolen kan hon nu sitta korta stunder, och hon kan ta små steg däri.

Kommunikation: Visst kommunicerar Leona fortfarande med olika skrik, men hennes språk blir allt mer nyanserat. Nu jollrar hon för det mesta när hon är vaken, hon verkligen utforskar sin röst. Nya ljud kommer över hennes läppar varje dag. Med olika ljud kan hon numera visa glädje eller missnöje, om hon är uttråkad eller road. Hon har även börjat sträcka sig mot oss om hon vill till oss.

Förståelse: Leona blir allt mer medveten om sin omgivning, men än förstår hon inte allt och kan bli rädd tex. om något går för fort. Hon är väldigt lättstörd numera om jag tex. ammar och hon hör min man komma in i rummet, då tittar hon glatt upp och tappar intresset för mjölken, pappa är ju här! Nu går det även att busa med henne, då skrattar hon så sött.

Andra personer: Leona är mindre tykännig än tidigare just nu, men vill helst fortfarande vara hos mamma. Mot andra personer i vår närhet är hon ofta blyg.

Älskar: Mamma och pappa och framför allt storasyster är de allra största favoriterna just nu. Alicia kan alltid muntra upp Leona om hon är lite ledsen, det är otroligt att se deras kärlek till varandra. Leonas bitleksak i form av ett rådjur är en storfavorit med nu.

Just nu: Det är munnen, händerna och fötterna som är i fokus och utforskas just nu. Smaka, studera och suga. Och BITA. Leona har nämligen fått sina två första tänder, och därmed dreglar hon som en tok ock biter på allt!


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer