Liten blir stor

 

150810. v 35+2. Vi skulle på en helt vanlig kontroll hos barnmorskan den där dagen. Jag vägdes och blodtrycket kontrollerades, allt såg bra ut. Väl inne hos barnmorskan fick jag lägga mig på undersökningsbordet, barnmorskan tryckte ut kall gel på min stora mage och snart fylldes rummet av det underbara ljudet av litens hjärtslag. Hela jag fylldes av kärlek till vårt lilla knyte, så stort att få höra det lilla hjärtat slå. Sedan var det dags att mäta magen som vanligt. Jag var inte alls beredd på det som hände sen. Barnmorskan mätte magen, och sedan gjorde hon det igen och igen, med samma resultat. Magen hade inte växt någonting på en hel månad. Mitt hjärta sjönk i bröstet, och jag sökte Ms blick som stöd. Vad innebär det här? Växer inte vår älskling bra där inne? Oro fyllde hela min tillvaro, trots att jag kände vår skatt stöka runt där inne i magen. Tre långa dagar fick vi vänta innan det fanns tid för tillväxtultraljud, bland de längsta dagarna i mitt liv. 

150813. v 35+5. Så kom äntligen dagen för tillväxtultraljudet. Jag var så nervös där i väntrummet, satt och klämde Ms hand hårt, så hårt. Äntligen var det vår tur, jag fick lägga mig på britsen, med en liten kudde under svanskotan då det är så obehagligt att ligga länge på rygg med den stora magen i vädret. På den lilla skärmen syntes snart vår lilla bebis, så underbart! Såhär sent i graviditeten är det svårare att se en fin helhet på ultraljudet, bebisen har blivit så stor och allt är väldigt inzoomat. Barnmorskan undersökte navelsträngens flöde, lillans hjärtslag och om hon hade tillräckligt med fostervatten, allt såg bra ut. Jag blev så otroligt lättad av att höra de orden, det går inte ens beskriva. Barnmorskan kunde till och med se lite hår i nacken på lillan, något som skulle visa sig vara det ända hår hon hade. Dock så var lillan just liten, ca 26 % under genomsnittet, motsvarande 700 gram under. Vid beräknad födsel beräknades Alicia väga 2700g om hon följde kurvan. En gång i veckan resten av graviditeten skulle vi få åka på kontroll, se så att hon fick näring genom navelsträngen och att hon växte som hon skulle. Ett tag var det tal om att lillan kanske behövde komma ut för att hon kanske inte fick tillräckligt med näring, och det skrämde mig ofantligt. Trots att jag åt bra och tog hand om mig själv flög frågan förbi i mitt huvud "tänk om det var mitt fel om hon inte växte som hon skulle?" 

151201. Trots att jag gick 13 långa dagar över tiden med Alicia vägde hon bara 2870 gram till sina 49 cm vid födseln. Hon var så otroligt liten och skör, och alldeles underbar. Jag var så orolig att hon inte växte som hon skulle men som tur är har hon motbevisat mig. Snart 10 veckor gammal och nu väger hon 5510 gram till 58,8 cm ren kärlek. Det betyder att hon växt nästan 1 cm i veckan sedan hon föddes, helt otroligt! Det känns nästan som om när jag tittar på henne, hennes vackra lilla ansikte, så kan jag se henne växa, på riktigt. Snälla, kan någon stanna tiden!?


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer