Litens första toabesök!

För en stund sedan, innan vi nattade henne för natten, uträttade lillan sina behov för första gången på toaletten! Jag tror jag spricker av stolthet, mammas stora duktiga tjej! Alicia har sedan en tid tillbaka signalerat att hon vill att vi ska byta hennes blöja när hon gjort nummer två. Hon vill ha en ny blöja så snabbt som möjligt och det kan jag förstå. Genom att fånga min eller hennes pappas uppmärksamhet och sedan slå sig på rumpan har vi förstått att det var dags för blöjbyte.

Men de senaste dagarna har jag lagt märke till att hon börjar markera redan innan hon uträttat sina behov. Hon säger alltså till att hon behöver gå på toaletten, inte bara att hon behöver en ny blöja. När sedan min farmor var barnvakt en kort stund gjorde Alicia likadant men gick dessutom fram till toaletten och tog upp locket. När hon sedan berättade om detta kom vi båda fram till att Alicia antagligen vill gå på toaletten och inte i blöjan. Liten har under en längre tid förstått att vi vuxna uträttar våra behov där så jag antar att det bidrog till att hon också vill göra det.

Men att gå från en idé till verklighet var lite svårare. Under hela gårdagen var jag extra uppmärksam för att vara beredd att ta med Alicia till toaletten när det var dags men när det väl hände hade vi först bråttom till förskolan och andra gången frågade jag henne men hon sa nej, hon ville inte gå på toaletten. Men jag kunde inte riktigt släppa det, Alicia säger nej till det mesta just nu, även sånt hon vill, så jag tänkte att nästa gång det händer sätter jag henne på toaletten i vilket fall som helst. Vi har köpt en liten sits som man sätter på toaletten som passar hennes lilla rumpa, den har stått redo vid toan hela dagen.

Precis innan läggdags hände det. Lillan gnällde lite och slog sig för rumpan, det syntes tydligt vad hon behövde göra. Snabbt tog jag med henne in på toaletten och frågade om hon behövde använda den. Nej, blev svaret, som så ofta annars. Men jag tog av henne blöjan och placerade henne på den lilla sitsen, något som hon inte alls gillade. Först skrek hon en stund men jag höll om henne och lugnade henne, då gick det bra att sitta där. Men fortfarande vägrade hon att uträtta sina behov.

I säkert 20 minuter fick hon sitta där, och jag förklarade gång på gång att hon fick kissa där, att jag inte skulle bli arg och att stora flickor kissar på toaletten. Fortfarande vägrade hon, antagligen rädd för det okända. Tillslut när jag sa att "mamma kissar på toaletten, pappa kissar på toaletten, farmor kissar på toaletten" etc och sa så om hela släkten. Då svarade liten "mormor med?" och när jag svarade ja så vågade hon äntligen. När hennes stora leende mötte mitt nästan sprängdes mitt hjärta av stolthet och lycka, åh vad mamma älskar dig!

Då förstår ni vad som väntar i sommar. Massvis med potträning. Eller ja, toaletträning, då själva pottan känns som ett onödigt steg om vi nu inte befinner oss utomhus. Jag tänker även att hon ska få vara utan blöja en hel del soliga dagar, utomhus spelar inte olyckor så stor roll. Och självklart kommer vi fortsätta träna på toaletten tills dess. Vad stor min lilla tjej helt plötsligt blev!


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer