Middags tips - potatisgratäng med köttfärssås 

Mums!

Ibland kan det vara svårt att hitta inspiration på vardagsmat. Speciellt som småbarnsförälder kanske varken orken eller tiden finns för allt för avancerad matlagning. Det här är ett uppdaterad variation av ett av mina favorit recept från barndomen, snabbt, gott och för mig lite nostalgiskt.

Ca 4 portioner. 15 + 20 minuter. Ingredienser:

  • Färdig potatisgratäng eller 8 potatisar
  • Margarin
  • 500 g köttfärs
  • 4 msk mjöl
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1/4 flaska chillisås
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl riven ost
  • Salt+svartpeppar+aromat



Potatis: Alt. 1 Häll ut den färdiga potatisgratängen från förpackningen ner i en ugnsfast form. Värm ugnen till rätt temperatur. Alt. 2 Värm ugnen till 225 grader. Skala och skiva potatisarna och lägg dem i botten på en ugnsfast form. Ställ in ugnen i 30 minuter, under tiden förbered köttfärssåsen och såsen.

Köttfärssås: Bryn köttfärssåsen i lite margarin, strö över 2 msk mjöl. Rör om. Häll i grädden + chilisåsen. Låt puttra i 5 minuter sedan krydda.

Bechamelsås: Värm lite margarin i en kastrull. Häll i en matsked mjöl, rör om tills det tjocknar. Upprepa. Sedan häller du i 1 dl av mjölken och rör om. Upprepa. Häll i de sista 2 msk av mjölet och rör om. Sedan de sista 2 dl mjölk på samma sätt som tidigare. Avsluta med att smälta ner 1 dl riven ost i såsen.

Gör sedan så här: Alt. 1 Häll ner köttfärssåsen över potatisgratängen, sedan såsen och toppa med slits riven ost. In i ugnen i 20 minuter. (Läs på potatisgratäng förpackningen hur länge den ska vara inne.) Alt 2. Ta ut potatisen ur ugnen efter 30 minuter, häll över köttfärssåsen, såsen och sedan toppa med riven ost. Ställ in i ugnen igen i 15 minuter. Mums!


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229