Min stora gravidlista

Jag tycker att gravidlistor är så intressanta att läsa så här kommer ännu en med lite mer fakta om min graviditet med Alicia. Jag hoppas ni tycker det är lika intressant som jag. Om du är gravid eller nybliven mamma, svara på frågorna du också, det skulle vara kul att höra även din historia.

När blev du mamma?
Den 24 september 2015, 13 evighetslånga dagar över tiden. Det går inte ens att beskriva känslan i ord när jag fick upp Alicia på mitt bröst, en sådan gränslös kärlek som förändrade mitt liv för all framtid.

Hur många barn har du?
Jag har ett barn, världens underbaraste lilla tjej, Alicia, som är lite drygt 8 månader nu.

Var graviditeten planerad?
Ja, vi försökte ett bra tag innan vi plussade. Så lillan var efterlängtad minst sagt. Vill du veta mer kan du läsa allt om det här.

När berättade du om graviditeten?
Jag berättade direkt när jag plussade för min man, och för min mamma någon vecka efter det. Familjerna fick reda på det på min 25 årsdag, alla var hembjudna på fika, då var jag i vecka 14. Resten av omgivningen fick veta det några dagar senare, efter första ultraljudet.

Hur många barn vill du ha?
Så som jag känner just nu så vill jag ha två barn, eller tre, M är mer inne på två barn. Men vem vet, vi kanske känner annorlunda senare? Jag önskar iallafall att jag blir gravid en gång till, att Alicia får ett syskon.

Tätt ihop eller långt isär?
Tätt ihop om vi får önska. Men vem vet, det tog lång tid innan jag blev gravid med lillan så vi får se om det ens är möjligt. Vissa blir gravida otroligt lätt medan andra har svårare för det. Men det skulle vara en stor lycka att bli gravid igen.

Oroade du dig mycket under graviditeten?
Ja, det gjorde jag verkligen. I början oroade jag mig för om det ens fanns en liten bebis i magen, sedan för missfall. På slutet av graviditeten för minskade fosterrörelser osv och minns att jag blev så lycklig varje gång jag kände en spark. Som mamma oroar jag mig alltid för att något ska hända Alicia.

Hur var graviditeten?
Jag tycker att den var väldigt bra. Visst jag hade en hel del krämpor, illamående, halsbränna, lite foglossning, men jag var så lycklig. Det var underbart med den stora magen och alla sparkar.

Var du ofta illamående i början?
Ja, ganska ofta. Som tur var jag mer illamående än att jag kräktes. Minns dock så tydligt fortfarande att jag fick springa in på toaletten på jobbet för att kräkas några gånger.

Hade du mycket halsbränna?
Inte i början men sedan hela nätterna, det var den som oftast höll mig vaken om natten. Den slog till med full kraft någon gång efter att halva graviditeten passerat. På dagarna var jag förskonad ifrån halsbrännan men när jag låg ner... Det enda som hjälpte för stunden var Rennie.

Var du känslig?
Nej faktiskt inte speciellt, inte mer än vanligt. Hade lite lättare till tårar på slutet, oftast av glädje eller om jag såg något romantiskt/sorgligt på tv.

När kände du litens första sparkar?
Jag tyckte att jag kände något slags fladder rätt tidigt men vågade inte tro på det eftersom jag hört att det skulle vara svårt att känna dem som förstföderska. Men i vecka 16 kände jag tydligt fladder och i vecka 19 fick jag den första sparken som inte gick att ta miste på.

Fick du bristningar?
Nej, på något sett fick jag inte det. Jag var noga med att smörja in magen morgon och kväll och när den kändes torr och kliade, men jag vet att många gör så och ändå får bristningar, så jag hade väl tur.

Hade du foglossning?
Jag fick foglossning runt vecka 25 och senare en ond tromboflebit. Det gjorde ont så fort jag gick en längre sträcka eller när jag stod upp längre stunder, det var värst på jobbet. Tillslut fick jag sitta ner och jobba, men bara jag tog det lugnt så gick det bra.

Gillade du att vara gravid?
Jag älskade att vara gravid. Jag älskade att se magen växa, känna alla sparkar och jag kände mig vacker. Så fort jag kände att det var jobbigt så försökte jag påminna mig själv om vad jag egentligen var med om, att vår lilla älskling växte där inne. Och sedan den där längtan och vad man hade framför sig, en obeskrivlig resa!

Visste du vilket kön det skulle bli?
Ja, barnmorskan råkade försäga sig. Jag la märke till att hon sa hon flera gånger när hon pratade om liten under rutinultraljudet, vilket inte är lika vanligt att säga som han i sådana här sammanhang. Så jag frågade barnmorskan är det en liten tjej? Då såg hon lite stressad ut och skyndade sig att säga ja det ser ut som det men jag kan inte vara säker.

Gick förlossningen som du tänkt dig?
Förlossningen gick ungefär som jag tänkt mig, men var mycket mer långdragen än jag hoppats på. Från första värken tills lillan föddes tog det ungefär 56 timmar, med värkar minst var 10 minut. (Självklart tätare på slutet.) Det var skönt att jag klarade mig så naturligt som möjligt som var mitt mål, jag ville inte att lillan skulle födas drogad. Däremot hade jag inte förväntat mig att lillan skulle behöva förlösas med sugklocka som det blev tillslut. Hela förlossningsberättelsen kan du läsa här.

Hur var första bebistiden?
Vi var inne i vår bebisbubbla. Den första veckan var jag helt slut efter förlossningen, och lillan med tror jag, vi sov båda väldigt mycket. Sedan spenderade vi tre tiden med att lära känna varandra, lära oss lillans alla signaler och att hitta till några rutiner som funkade för oss. Det var så mysigt! Jag har aldrig tidigare i mitt liv känt så mycket oro, glädje och kärlek som under den första tiden med liten, och nu med för den delen! Alicia var verkligen pusselbiten som fattades i våra liv och i vårt förhållande. Nu lever jag för någon och inte bara för mig själv. Kärleken för sitt barn är går inte att beskriva med ord. Oändlig! Alicia, mamma och pappa älskar dig över allt annat!

Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

Sara90
Sara90,
Åh, va roligt att läsa ☺️. Svarar på frågorna i veckan om min gradivitet & lilla Alicia 😍
nouw.com/sara90
mammashus
mammashus,
Det ser jag fram emot att läsa. 👏🏻😊
nouw.com/mammashus