Mitt skötbord - tips till blivande mammor


Bildbomb: skötbord. Såhär ser mitt skötbord ut. Som ni ser är det just nu placerat i hallen på övervåningen, mitt emellan lillans blivande rum och vårt sovrum. I badrummet får det helt enkelt inte plats. (HÄR kan ni läsa mer om vårt badrum.) Själva skötbordet är köpt begagnat och omgjort, men grunden är skötbordet "sniglar" från Ikea. Vi har målat det vitt och byggt en "sarg" som är lite högre så att lillan inte ramlar i golvet. Sedan har jag även sytt upp gardiner och hängt upp runt om så att det ser lite mer städat ut. Lillan älskar sitt skötbord så något rätt måste vi gjort.

Vid val av skötbädd är materialet väldigt viktigt, jag hade bara fokuserat på utseendet. Det visade sig snabbt att det vi hade köpt hade väldigt bra uppsugningsförmåga och att tvätta den hela tiden var inget alternativ. Så vi kompletterade med en tunnare skötdyna att ha på, av plast. Vi lärde oss på det svåra sättet vad som händer om lillan kissar på det. Blött överallt! Nu har vi ett frottéskydd på skötdynan, bara att byta ut och tvätta om det händer en olycka, vilket blir allt mer och mer sällan.

På sidan av skötbordet hänger två lådor, också från Ikea, som vi förvarar blöjor och våtservetter i så de är lätta att komma åt. Däri ligger även den salva mot röd rumpa som vi får använda ibland. Våtservetterna förvarar jag i en förvaringslåda däri, så att de inte torkar ut, smidigt och bra. På andra sidan av skötbordet hänger en tvättlapp som jag torkar torrt med vid varje blöjbyte.

Lillan älskar skötbordsmobilen jag gjort, hon sträcker sina armar efter den, skrattar, ligger och pratar med den. Det är verkligen något jag rekommenderar, gärna i glada färger som fångar bebisens uppmärksamhet. Vår skötbordsmobil har hjälpt till att göra blöjbyten till en av dagens höjdpunkter. Jag har även en leksak på skötbordet, en liten kanin, som jag kan ge lillan för att hålla hennes små händer sysselsatta de dagar de är lite väl vilda.

Under skötbordet har jag fyra förvaringslådor. Två lite mindre, mintgröna, och två större, vita. Längst fram står de mindre, fyllda med olika babyprodukter. Vi hade köpt hem alldeles för många olika produkter. Det vi haft användning för är en ekologisk barnolja, våtservetter och salva mot röd rumpa. I den ena lådan förvarar jag alla produkter, jag hoppas fortfarande att de ska visa sig användningsbara. Däri ligger även det nödvändigaste som kan behövas i medicinsk väg om lillan skulle bli sjuk, alvedon och näsdroppar. I den andra mindre lådan har jag febertermometer, nässug, nagelsax, nagelfil och nappflaskor som ännu inte kommit till användning.

I den första större förvaringslådan, bakom de mindre, har jag lillans handdukar, frottéskydd och alla hennes tvättlappar. Tvättlapparna är bra till så mycket. Jag använder dem vid blöjbyten, vid amning och även vid rapning, det går inte att ha för många hemma. I den bakre förvaringslådan har jag extra blöjor, våtservetter och blöjpåsar.

Jag hoppas att denna lista kan hjälpa er blivande mammor där ute, med att få en klarare bild av vad man kan köpa hem till bebisens ankomst och gett er idéer på hur man kan organisera alla saker vid skötbordet.


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

Cissi,
Vilket mysigt litet sköthörn 😉 och bra tips... köpte också hem en massa till första barnet som vi aldrig hade användning för... 😉
nastanperfekt.blo.gg
mammashus
mammashus,
Tack, vad glad jag blir. 😊
nouw.com/mammashus