Nya upplevelser för en nybliven mamma, del 2 - bebis


Även om jag hade hört eller läst om det mesta om den första tiden som nybliven mamma, och allt jag kommit över om spädbarnstiden, var det några saker som jag inte var beredd på. Här är 6 saker som överraskade mig.

1. Navelstumpslukt. En av de första dagarna hemma med vår lilla bebis tyckte vi att hon luktade lite illa. Först funderade vi på om det var alla vätskor som det fortfarande fanns spår kvar av på hennes lilla kropp från förlossningen, men när vi hade badat henne för första gången fanns doften fortfarande kvar. Någon dag senare var jag helt säker på att lillan måste ha bajsat, så jag gick upp till skötbordet för att byta hennes blöja. Väl där hittade jag bara en ren blöja till min förvåning, innan det gick upp för mig vad det var som luktade. Hennes navel. Jag var inte beredd på den hemska doften navelstumpen avger. Alicias navelstump lossnade tre dagar efter hennes födelse, men trots det luktade inte naveln rosor direkt den första tiden.

2. Torr bebishud. Jag gick över tiden med 13 dagar när jag väntade Alicia, och det medförde att hennes hud var väldigt torr när hon föddes, speciellt händer och fötter. Hennes små, små händer var rynkiga som russin den första tiden och så torra att de nästan sprack. Det var nästan som om hon ömsade skinn de första veckorna, hela hon fjällade. Det som hjälpte henne var babyolja. Varma, gosiga bad, med lite babyolja i vattnet gjorde underverk, det och att massera in lite olja på de torraste ställena på hennes lilla kropp.

3. Hormonprickar. När den torra huden äntligen hade blivit mjuk och len igen fick hennes hud en ny utmaning. Vid omkring fyra veckors ålder kom hormonprickarna i hennes ansikte. Hennes ansikte hade fått vad som såg ut som små bebisfinnar lite här och var, som sedan stannade där ett par veckor.

4. Senap. Det är det bästa ord som kan beskriva det vi hittade i blöjan den första tiden, ja fortfarande. Som småbarnsföräldrar är det förvånansvärt mycket prat om blöjans innehåll, och det spelar ingen roll var man befinner sig. Tex. är det inget ovanligt samtalsämne vid matbordet. Jag har under lillans korta livstid både blivit förvånad över hur ofta hon bajsar men även hur sällan hon gör det. Som nu, varannan eller var tredje dag.

5. Huvudet. Jag var väldigt nervös gällande lillans huvud den första tiden när hon inte kunde hålla upp det själv. Hennes sår i bakhuvudet efter sugklockan gjorde inte saken bättre, jag var så rädd för att skada henne. Och det var inte bara jag som delade den här rädslan, lillan gillade inte alls om jag drog en tröja över hennes huvud. Omlottbodys är verkligen bra den första tiden, använder fortfarande helst dem och nu är Alicia två månader.

6. Nakenhet. Jag var inte beredd på så få kläder som användes den första tiden. Lillan spenderade mycket av de första veckorna i blöja, mössa, strumpor och filt. För det första var det lättare vid blöjbyten, att lättare kunna se när den behövde bytas, innan jag lärde mig hennes signaler. För det andra underlättade det vid amning. Med kläder på så somnade Alicia nästan direkt vid bröstet, långt innan hon var mätt. Det är så underbart att amma hud mot hud, att känna hennes lilla kropp mot min. Hennes småljud hon gör när hon äter, hennes små miner får mitt hjärta att smälta varje gång.


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer