Överraskningar som förstföderska

Även om jag hört eller läst mig till det mesta under graviditeten var det vissa saker som överraskade mig. Att läsa om något är inte riktigt samma sak som att uppleva det, så här tänkte jag lista några saker som förvånade mig trots allt.

1. Att gå över tiden. Trots att alla säger att förstföderskor oftast går över tiden så trodde jag, eller ivarjefall hoppades jag, att jag var undantaget från den regeln. Det sägs att man kan titta på hur det var för ens mamma för att få ett hum av hur det kommer bli för en själv, och mamma födde ca 10 dagar innan bf båda gångerna. Men tji fick jag, Alicia valde att titta ut 13 evighetslånga dagar över tiden. Ingenting kunde förbereda mig för hur tufft det skulle bli mentalt att gå och vänta dessa långa dagar, tur att jag fick den finaste gåvan någonsin som plåster på såren.

2. Hur lång tid en förlossning kan ta. Jag hade läst om latensfasen och långa förlossningar men även här trodde jag inte att det inte skulle hända mig, dumt nog. När jag fick de första värkarna ringde jag in till förlossningen framåt natten och fick höra det låter som om du är i latensfasen, det kan ta flera dagar till. Det var det sista jag ville höra då, men de hade ju rätt. 56 timmar efter första värken fick jag äntligen upp vår älskade Alicia på mitt bröst.

3. Hur en pass vanligt det är med komplikationer under en förlossning. Sätesbjudning, att barnet fastnar, för litet bäcken, sugklocka mm. är något som jag bara läste på om men som jag inte insåg hur vanligt det faktiskt är. Men att det trots det slutar det för det mesta lyckligt. Som i mitt fall, där jag var utmattad, lillan fastnade och värkarna var för korta och täta för att vara effektiva. När lillan hjärtslag började bli påvärkade slutade förlossningen med sugklocka, till min lättnad faktiskt, när jag efter 8 drag äntligen fick möta min älskling för första gången.

4. Amning. Inget kunde förbereda mig för känslan när mjölken rinner till, trots allt jag läst och allt folk sa. Brösten blev som två stenhårda, ömma bollar som höll mig vaken om natten. Känslan av vakna upp i ett hav av mjölk går inte ens att beskriva. Sen själva amningen i sig är en konstform som tar ett tag att lära sig, men när det väl fungerar är det helt underbart. Den närhet och kärlek som vi delar i de stunderna är det största som finns.

5. Hur bra kroppen återhämtar sig. Kroppen är helt fantastisk. Det är en så mäktig känsla när man känner hur livmodern drar ihop sig när man ammar sin lilla i början. Magen som var så stor och rund när den innehöll vår skatt, drog ihop sig förvånansvärt fort. När fyra månader hade gått efter förlossningen så hade alla gravidkilon bara rasat av, en stor del när lillan föddes och resterande genom amningen och motion.

6. En mammas kärlek. Kärleken till Alicia började långt innan hon föddes och den växte i takt med magen. Bara känslan av att få upp henne på mitt bröst väckte så mycket kärlek, för att inte tala om när jag såg in i hennes vackra blå ögon för första gången. För varje dag, varje leende, varje skratt växer kärleken inom mig. En kärlek så mycket större än jag någonsin kunnat föreställa mig. För henne skulle jag göra vad som helst. Att hålla hennes lilla kropp i min famn gör mig hel. 


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

charlottew
charlottew,
Så otroligt bra skrivet! Jag har inte barn än men tycker detta är väldigt skönt att läsa, en liten sanning på något vis. har hört vänner berätta mycket liknande som du skrivit ovan.
nouw.com/charlottew
mammashus
mammashus,
Tack, vad kul att höra! 😊
nouw.com/mammashus
jagochjuno
jagochjuno,
Jag hade ju turen som hade dig som berättade om allt det här för mig. Live.
nouw.com/jagochjuno
mammashus
mammashus,
😊 och jag har turen att ha dig som vän.
nouw.com/mammashus
Rebeckah
Rebeckah,
Mycket bra skrivet👏🏼
nouw.com/rebeckah
mammashus
mammashus,
marcusdotter
marcusdotter,
Den här skulle man läst innan! 😉👍🏻
nouw.com/marcusdotter