Överväger att sluta amma

Tips mottages tacksamt!

Alicia närmar sig sin 11 månaders dag och jag börjar känna att det kanske är dags att sluta amma. Under dagen äter hon vanlig mat med god apptit för det mesta. Hon älskar att få äta själv, sitta och plocka med maten och undersöka varje liten bit innan hon stoppar den i munnen. Allt för ofta är hon kladdig från öra till öra när hon är färdig, så charmigt och ett tecken på hennes matglädje.

Jag har verkligen älskat att amma. Visst, i början när mjölken rann till och innan allt kom i balans med mjölkstockning efter mjölkstockning, då var det ganska tufft. Men sedan har det fungerat så bra, lite mycket mjölk ibland men utöver det har det fungerat jättebra. Det är så otoligt mysigt att amma, den närhet vi delar i de stunderna är det svårt att sätta ord på. Att kunna ge den näring (och närhet) min lilla behöver för att växa sig stor och stark, det har varit så stort för mig.

När det är dags att natta henne, om det så är för förmiddagsvilan eller inför natten, så vill hon gärna ha tutten. Det verkar inte som att det är så mycket för näring utan mer för närhet. Just därför känns det lite extra tufft att sluta amma, jag vill ju inte ta bort hennes trygghet. Men att vara en levande napp (nu överdriver jag en liten aning) på natten tar lite på krafterna, även om jag i princip ammar i sömnen numera.

Ibland kan jag nästan känna mig klostrofobisk när det är min tur att natta henne och lillan inte ens vill släppa tutten i sömnen. Det går inte alltid att komma loss, och lillan blir så frustrerad om jag lyckas. Självklart är det långt ifrån alla gånger som det blir såhär men det tär när det händer. De åtta, snart nio tänderna gör inte saken bättre. Lillan är otroligt försiktig, ibland är det svårt att tro att hon har tänder när hon äter. Men så ibland blir hon lite för ivrig, eller busig, och biter till. Jag fasar de tillfällena kan jag säga, även om det inte händer så ofta.

Tips mottages tacksamt! Lillan vill inte dricka välling och inte heller gröt är en hitt. (Hemmagjord gröt därimot kan fungera ibland.) Har ni något förslag på något annat bra mättande kvällsmål? Tips för att underlätta när jag väljer att sluta amma?


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

SandraMarie
SandraMarie,
mammashus
mammashus,
Sandra
,
Jag har precis slutat nattamma min dotter på 6 månader och et var faktiskt lättare än vad jag trodde att sluta amma på natten, nu håller jag på att dra ner på dagtid också.

Första natten tog jag faktiskt in på hotell och lät pappan natta och det blev lite skrik men inte alls så mycket, andra natten var jag hemma och hjälpte och det var lite bökigt i början men hon sov jättebra efter det. Inte alls så jobbigt som jag trott då hon inte tar napp heller så jag hade varit orolig innan. Jag handmjölkade ut lite när det spände som värst men efter två nätter så känns det mycket bättre.

Annars kan du börja ta bort amningsillfällen ett i taget för en naturlig nedtrappning.
mammashus
mammashus,
Lillan tar inte heller napp, det gör även mig lite orolig. Vilken tur att det gick så smidigt för er, får hoppas att det går lika bra för oss. 😊 Ska försöka ta bort ett amningstillfälle åt gången, men känns lite svårt då det mest är nästan i sömnen jag ammar. 😅
nouw.com/mammashus
marcusdotter
marcusdotter,
Har inga tips men vill bara säga att du är GRYM som gett din lilla så bra start i livet och en enorm trygghet, tror säkerligen ni får ha kvar närheten på annat vis 💕 Lycka till!
nouw.com/marcusdotter
mammashus
mammashus,
Tack, vad glad jag blir, betyder mycket att du skriver så. 💕 Tack!
nouw.com/mammashus