Sagas femte månad


Här kan ni följa Sagas utveckling månad för månad i en utvecklingsrapport. I framtiden tror jag det kan vara roligt att gå tillbaka till och läsa, att minnas hennes första tid. Här kan ni läsa om hennes utveckling under hennes femte månad hos oss, 24/5 - 24/6 2021.

Mat: Saga helammas fortfarande och det fungerar väldigt bra. I genomsnitt ca 7 gånger per dag, varav ca 1-2 av dessa tillfällen är på natten. Vi ammar fritt helt enkelt efter minsta signal. Vi har inte känt behov av att testa nappflaska och ersättning känns inte heller aktuellt just nu. Hon har börjat med smaksensationer och visar intresse för mat.

Sömn: Saga sover fortfarande ganska mycket dag som natt. På dagen börjar hon vara vaken längre och längre stunder. På natten sover hon i sitt babynest i hennes bedsidecrib i varje fall delar av natten. Hon vaknar för att amma någongång under natten/morgonen och oftast samsover vi sedan och liggammar någon gång till.

Motorik: Motoriken börjar bli bättre, lite ryckiga rörelser, fortfarande, men vår lilla Saga börjar bli bättre på att kontrollera armar och ben. Nu är Saga stark i nacken och blir allt mer rörlig för varje dag som går. Hon kan styra sina armar och händer och ta upp den saken hon vill undersöka, det vill säga stoppa i munnen. Hon vänder sig från rygg till mage och tillbaka igen, och har börjat förflytta sig litegrann.

Kommunikation: Saga kommunicerar med hjälp av olika skrik, och hon är tydlig med vad hon vill. Nu börjar hennes läten bli mer nyanserat, bla. Så kan hon visa missnöje utan att skrika. Hon har lärt säga att göra M ljud och försöker säga mamma, även om det är en bit kvar.

Vikt och längd: Saga väger nu 7470 gram och är drygt 66,3 centimeter lång. Sagas lilla huvud som nu är 42 centimeter i diameter. När hon föddes vägde hon 3460 gram och var 51 centimeter lång med ett huvudomfång på 35,6 centimeter.

Förståelse: Saga känner sig trygg med mig och min man, hon känner igen oss och hennes systrar. Hon börjar upptäcka att det finns en omvärld som hon vill utforska och lära sig allt om. Hon vill klämma, känna och undersöka allt i sin närhet, och allra helst stoppa det i munnen.

Andra personer: Saga är lite mindre tykännig än tidigare just nu, lite blyg dock emellanåt.

Älskar: Saga favoritplats är fortfarande i min eller min mans famn, där känner hon sig trygg. Nu har hon även upptäckt hur rolig hennes babygym är, och vevar för fullt efter leksakerna ovanför, och snurrar runt som en tok. Hennes systrar får henne dagligen att lysa upp med ett enda stort leende, så mysigt!

Just nu: Sakta men säkert blir Saga allt mer vaken. Nu börjar hennes nyfikenhet för sin omgivning vakna, en sådan spännande tid! Hon har en gosekanin som hon gärna gosar under dagen, och älskar sin napp. Hon har även upptäckt sina händer som nu nästan konstant är i hennes mun. Allt ska undersökas och stoppas i munnen!


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

MARREEKHOLM
MARREEKHOLM,

Kul att läsa 😊🙌

nouw.com/marreekholm