Sagas fjärde månad


Här kan ni följa Sagas utveckling månad för månad i en utvecklingsrapport. I framtiden tror jag det kan vara roligt att gå tillbaka till och läsa, att minnas hennes första tid. Här kan ni läsa om hennes utveckling under hennes fjärde månad hos oss, 24/4 - 24/5 2021.

Mat: Saga helammas fortfarande och det fungerar väldigt bra. I genomsnitt ca 10 gånger per dag, varav 2-3 av dessa tillfällen är på natten. Vi ammar fritt helt enkelt efter minsta signal. Vi har inte känt behov av att testa nappflaska och ersättning känns inte heller aktuellt just nu.

Sömn: Saga sover fortfarande mycket dag som natt. På dagen börjar hon vara vaken längre och längre stunder. På natten sover hon i sitt babynest i hennes bedsidecrib i varje fall delar av natten. Hon vaknar för att amma någongång under natten och oftast samsover vi sedan och liggammar till och från ett par gånger.

Motorik: Motoriken är inte den bästa, ryckiga rörelser, det är så svårt för vår lilla Saga att kontrollera armar och ben. Nu är Saga stark i nacken och blir allt mer rörlig för varje dag som går. Hon kan styra sina armar och händer och ta upp den saken hon vill undersöka, det vill säga stoppa i munnen.

Kommunikation: Saga kommunicerar med hjälp av olika skrik, och hon kommunicerar på samma sätt, med samma signaler som hennes systrar tidigare gjort. Det känns lite som att jag hade facit i hand redan från start nu med barn nummer tre. Nu börjar hennes läten bli mer nyanserat, bla. Så kan hon visa missnöje utan att skrika. Hon har lärt säga att göra M ljud och försöker säga mamma, även om det är en bit kvar.

Vikt och längd: Saga väger nu drygt 6725 gram och är drygt 63,6 centimeter lång, vid vägning och mätning för två veckor sedan. Sagas lilla huvud som nu är 38 centimeter i diameter. När hon föddes vägde hon 3460 gram och var 51 centimeter lång med ett huvudomfång på 35,6 centimeter.

Förståelse: Saga känner sig trygg med mig och min man, hon känner igen oss och hennes systrar. Hon börjar upptäcka att det finns en omvärld men än förstår hon inte så mycket, det är basinstinkterna som styr.

Andra personer: Saga är väldigt tykännig just nu, och vill allra helst vara hos sin mamma.

Älskar: Saga favoritplats är fortfarande på mitt eller min mans bröst, där känner hon sig trygg. Nu har hon även upptäckt hur mysig hennes babysitter är, och så gott det går vevar hon efter leksakerna ovanför. Hennes systrar för henne dagligen att lysa upp med ett enda stort leende, så mysigt!

Just nu: Sakta men säkert blir Saga allt mer vaken. Nu börjar hennes nyfikenhet för sin omgivning vakna, en sådan spännande tid! Hon har börjat tagit kontakt nu, både med ögonkontakt, joller och leenden, helt underbart! Hon har en gosekanin som hon gärna gosar under dagen, och älskar sin napp. Hon har även upptäckt sina händer som nu nästan konstant är i hennes mun.


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer