Sagas första månad


Jag tänkte börja med en ny serie inlägg här i bloggen där ni kan följa även Sagas utveckling månad för månad i en utvecklingsrapport, precis som ni tidigare har kunnat följa Alicia och Leona när de var mindre. I framtiden tror jag det kan vara roligt att läsa och se tillbaka på. Här kan ni läsa om hennes utveckling under hennes första månad hos oss, 24/1 - 24/2 2021.

Mat: Saga har helammats från födseln, även om det var smärtsamt i början när mjölken rann till fick vi snart in en fungerande rutin. Mjölken började komma redan på bb och Saga hade ett bra grepp från start, så det har varit väldigt bra utgångsläge.

Sömn: Den första tiden sov Saga den största delen av dagen, och natten med för den delen. Vi försöker så gott vi kan få Saga att sova i sitt babynest i sin bedside crib, där känner hon sig trygg. Vissa nätter går bättre än andra, hon sover allra helst hud mot hud. Det var svårt i början att slappna av och sova, många tankar snurrade runt i mitt huvud. Hon hade även i början många ljud för sig om natten som jag inte hade lärt känna än, ibland låter hon som att hon har en pyspunka och ibland grymtar hon som en gris, inte lätt med så små näsgångar. Från start har hon vaknat självmant allt mellan varannan till var fjärde timme för att amma. Redan efter första vecka stabiliserades hennes mage, så efter det har det mest varit ett blöjbyte på natten av en kissblöja.

Motorik: Sagas motorik är nästan obefintlig. Ryckiga rörelser, hon hade svårt att kontrollera kroppen överhuvudtaget. Redan från start kunde Saga hålla upp sitt huvud litegrann, men det gäller att vara beredd på att snabbt stödja hennes lilla huvud igen då hon gärna slänger med det.

Vikt och längd: Saga väger nu 4850 gram och är 56,5 centimeter lång. Sagas lilla huvud som nu är 38 centimeter i diameter. När hon föddes vägde hon 3460 gram och var 51 centimeter lång med ett huvudomfång på 35,6 centimeter.

Kommunikation: Den första månaden kommunicerade Saga med oss med hjälp av olika skrik, och signaler, även om hon inte skriker alls ofta. Snabbt lärde vi oss hennes signaler och vad hon vill och hon är för det mesta lätt att glädja. Nu i slutet av månaden har vi även fått se hennes vackra leende för första gången och hon följer oss ibland med blicken mer medvetet.

Förståelse: Än så länge förstår inte vår lilla Saga så mycket. Men hon lärde sig redan efter två veckor att följa oss med blicken, hon ser så förstående ut när hon ligger och studerar oss, det känns som att hon förstår allt. Att hon dessutom redan från vecka två grät med tårar gör att hennes känslor känns mer påtagliga.

Andra personer: Lillan kan slappna av och trivs hos vem som än håller i henne. Hon somnar i famnen på de flesta hon träffar, men hon börjar bli lite mammig just nu, vi får se hur det utvecklar sig.

Älskar: Saga fullständigt älskar att få ligga i min famn, med hennes lilla huvud och öra mot mitt hjärta så hon kan höra mina hjärtslag, precis som hon var van vid i magen. En annan favorit är hennes babynest, den trivs hon att sova i. Och det bästa av allt, storasystrarnas kramar och pussar.

Just nu: Den första tiden handlade om att lära känna varandra och hitta rätt i min nya roll som trebarnsmamma. Tänk att just du, älskade lilla vän, hade gömt sig där i min mage.


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer