Tips till mörkrädda små

Alicia har börjat bli mörkrädd. Min lilla orädda unge har den senaste tiden börjat prata om monster och spöken. Det började med att hon helt plötsligt inte ville gå in i mörka rum längre, något som inte varit något problem tidigare. Mörkt! Läskigt! Tänd! Rädd! Är nu ord som allt oftare kommer över hennes läppar när mörkret har fallit. Ord som jag aldrig vill höra min dotter säga med rädsla darrande i rösten.

Även mardrömmar verkar plåga henne numera emellanåt. Med ett panikartat skrik kan hon vakna, det märks så väl att hon är livrädd. Livlig fantasi precis som jag kan jag tänka mig. Så obehagligt att se sin lilla så rädd. Ibland när vi gör oss iordning för kvällen kan hon peka på ett mörkt hörn av rummet och viska: monster... Det sägs ju att barn ska vara mer medvetna än vi vuxna om det paranormala, det vet jag inte om det är sant men obehagligt är det i varje fall.

Att åka bil nu på vintern har blivit en utmaning. Då det blir mörkt ute så otroligt tidigt på dagen så blir det ganska ofta bilkörning i mörkret. Något som Alicia inte alls gillar nu för tiden. Mamma tänd! Rädd! Hörs från baksätet varje gång, det skär i mammahjärtat att höra. Speciellt när det inte är mycket jag kan göra, jag kan ju inte gärna köra med lyset tänt i bilen. Det som har funkat för oss är att vi sjunger tillsammans, hon verkar bli trygg av att höra min röst.

Det största problemet som kvarstod var att hon blev så rädd om hon vaknade på natten. Vare sig det var av en mardröm eller något annat. Men under granen i julas låg lösningen inslagen i fina papper. Ett litet paket från hennes farmor. En Spöket Laban kramlampa. Ett mjukt och mysigt gosedjur som lyser när man kramar den. Ljuset aktiveras båda genom kramning och ljud med svagt lysande blå lampor. Kramlampan sprider ett mjukt sken som skapar trygghet vid insomning och uppvak. Precis vad lillan behövde, just nu är den hennes bästa vän.

Någon annan som har ett tips till min mörkrädda lilla tjej?


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

Saynomore
Saynomore,
Vi kör med lampan i baksätet tänd när han vill att vi ska tända. Där framme förklarar jag att det inte går eftersom att det bländar och att jag måste se ut så det inte springer några djur på vägen så vi inte kör på dem. 😌
nouw.com/saynomore
mammashus
mammashus,
Ok, det låter bra. 😊 Man vill ju inte de ska vara rädda. Dock är jag inte säker på att vi har ljus där bak, utan har nog bara en lampa i mitten av bilen. 🤔 Måste kolla upp det, tack för tipset. 😊
nouw.com/mammashus
Saynomore
Saynomore,
Åh, håller tummarna att det finns så kanske det hjälper. 😍
nouw.com/saynomore