Vecka 8-9


Varje vecka under graviditeten har jag skrivit ner mina symptom och funderingar och även fotograferat min växande mage. Allt för att ha något att titta tillbaka på senare och minnas alla detaljer. Jag gick in i vecka 8 i början av juni och här nedan kan ni läsa mina tankar från den veckan och från vecka 9.

Den 31/5-7/6 2020.

Vecka 9 är skräckens vecka för mig. I början av vecka 9 fick vi bekräftat missfall 2016. Jag är så rädd att det ska hända igen! Likaså i min förra graviditet med Leona så hände alla gravidas värsta mardröm just vecka nio, jag började stört blöda. Igenom byxorna och allt, klart blod utan klumpar. Jag minns så tydligt paniken, hur mitt hjärta stannade, det var som att återuppleva allt igen. Som tur var gick ju allt bra den gången.

Vecka nio skrämde slag på mig även den här gången. Jag vaknade en natt av smärta på vänster sida av magen, som höll mig vaken resten av morgonen. Jag kunde inte låta bli att föreställa mig det värsta, att det skulle vara ett utomkvedshavandeskap. Rädslan hade mig i ett järngrepp, jag var så orolig för vår lilla. Så när klockan blev åtta ringde jag till kvinnokliniken för att stilla min oro. Jag fick en tid den eftermiddagen för en kontroll, det var en lång väntan den dagen innan det var dags att åka in.

Pga. Corona så fick inte min man hänga med på undersökningen, så jag kände mig väldigt ensam och rädd där i väntrummet. Men snart var det min tur och darrande kröp jag upp i gynstolen. Med hjärtat i halsgropen stirrade jag upp i taket, livrädd för vad jag skulle få se. Skräcken rev i mig, med vår förlust färskt i minnet. Och så sekunden senare sa läkaren att jag kunde titta på skärmen, och där såg jag vår lilla sprattla! Tydligt såg jag hur hjärtat slog och hur bebisen rörde på sig där inne i tryggheten. Kan ni förstå min lättnad! Jag kunde inte sluta le och tittade på skärmen med tårfyllda ögon. Vår älskade lilla bebis!

Smärtan trodde läkaren berodde på en cysta på äggledaren, hon trodde det var helt ofarligt som tur var. Efter den dagen la sig smärtan så nu har jag försökt att andas ut. Illamåendet hänger med lite smått på ett hörn hela tiden även i vecka åtta och nio. Men illamåendet är inte helt konstant som tur är, det kommer och går. I övrigt mår jag väldigt bra just nu, så jag försöker att njuta.

Fostret är nu mellan 22-30 millimeter långt från huvud till stjärt. Fingrarna har växt ut längre och simhuden mellan dem börjar försvinna. Tårna håller nu också på att utvecklas. När du är gravid i vecka 9 så finns redan de inre delarna av könsorganen, äggstockar eller testiklar. Det yttre könsorganet bildas nu ur två veck och en liten könsknopp ovanför dem. Från början är där ingen skillnad mellan pojke och flicka. Hjärtat utvecklas färdigt under den här veckan. Barnet får fortfarande en del näring från den så kallade gulesäcken, men moderkakan tar mer och mer över och gulesäcken börjar tillbakabildas. 20,4 % av graviditeten har passerat och det är 223 dagar kvar till beräknad förlossning.


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

eschutz
eschutz,
Så spännande att få följa ännu en graviditet hos dig ! ❤️🤰🏻
nouw.com/eschutz
mammashus
mammashus,
Vad roligt att du hänger med på resan! ♥️🤰🏻
nouw.com/mammashus