Viktiga saker den första tiden

Två av mina favoritfiltar. 

Det var svårt att veta vad man skulle köpa hem i slutet av graviditeten. Listorna var oändliga, det fanns så mycket saker som ansågs vara nödvändigt till den första tiden med en nyfödd hemma. Vissa saker vi köpt hem har vi nu inte ens övervägt att använda, vissa saker saknades. Här är de saker som vi har haft mest användning för den första tiden med Alicia.

1. Amningskudde. Det är krångligt nog att få till amningen den allra första tiden för att även behöva tänka på ställningen man ammar i. Det blir tungt i längden att hålla i liten när man ammar, och att bulla upp med kuddar gjorde mig bara frustrerad, de hamnade alltid fel. Det var en sådan lättnad när vi kom hem från BB att ha amningskudden tillgänglig, den är helt klart ett av de bästa köpen vi gjort, även om vi var osäkra på det innan lillan föddes.

2. Babynest + bedsidecrib. Redan på BB sov Alicia så gott i sitt babynest, hon trivs däri och känner sig trygg. I början sov hon i nästet i vår säng, men nu lägger jag nästet i Alicias bedsidecrib och det fungerar verkligen jättebra. Hon är nära tillhands, jag kan sträcka ut en lugnande hand eller lägga henne intill mig och amma, men samtidigt har vi sängen för oss själva och hon riskerar inte att hamna i klämm.

3. Babykläder. Det var så svårt att veta hur mycket vi skulle köpa hem, hur stor skulle liten vara? Skulle storlek 50 passa? Det här är så individuellt och svårt att svara på men såhär var det med lillan. När hon föddes, 2780 gram och 49 cm, kunde hon ha storlek 44, storlek 50 fick vi rulla upp armar och ben på. De allra första veckorna använde vi inte så mycket kläder, hon var ofta i blöja, mössa och små, små sockor. Annars somnade hon så lätt vid amning, innan hon ätit klart. Men sedan gick desto mer kläder åt, det bajsas, kräks och dregglas så det blir mycket tvätt. Pyjamas var det allra bästa, smidigt att få på och av, jag var så rädd för att göra lillan illa, hon var så liten och ömtålig.

4. Vagn + Skötväska. En bra och säker vagn, smidig att fälla ihop och en skötväska med många fack i och skötdyna kommer man långt med.

5. Babyskydd. Babyskydd med bas föredrar jag. Vi köpte först ett babyskydd utan bas men då vi har en Volvo var bältet för kort för att kunna spänna fast babyskyddet. Det var bara att skicka tillbaka och beställa ett annat. Nu är det så smidigt att bara klicka fast i bilen, eller på vagnen.

6. Blöjhink. En så smidig och bra uppfinning. Ingen lukt trots att vår rymmer många blöjor, för många blöjor blir det.

7. Skötbord. Här var den största bristen i det vi köpt hem, vi fick komplettera med en hel del. Ett skötbord och en skötbädd borde räcka långt tänkte vi, men så fel vi hade. Skötbädden vi köpt hade nämligen väldigt bra uppsugningsförmåga och att tvätta den hela tiden var inget alternativ. Då köpte vi hem en tunnare skötdyna att ha på, av plast. Vi lärde oss det svåra sättet vad som händer om lillan kissar på det. Blött överallt! Nu har vi ett frottéskydd på skötdynan, bara att byta ut och tvätta om det händer en olycka.

8. Tvättlappar. Tvättlappar är bra till så mycket. Vi köpte hem många när lillan väl var hos oss. De är bra vid blöjbyten, vid amning och även vid rapning.

9. Hygienartiklar.  Vi hade köpt hem alldeles för många produkter. Det vi haft användning för är en ekologisk barnolja, våtservetter och salva mot röd rumpa.  Till mig bindor och amningsilägg, mina favoriter är de tvättbara, värmande som även skyddar mot mjölkstockning.

10. Apotek. Det är skönt att ha det nödvändigaste hemma ifall lillan skulle bli sjuk. En febertermometer, nässug, alvedon och näsdroppar.

11. Badbalja. Även en badtermometer underlättar att ha men är inte nödvändigt. Vi hade köpt hem en badbalja och ett ilägg för lillan att sitta/ligga i, men ilägget gillar hon inte alls. Hon känner sig mycket tryggare att ligga på min arm i vattnet.

12. Babyfiltar. Babyfiltar kan jag inte få nog av. Till sängen, om det blir kallt, i vagnen, listan kan göras lång.

13. Åkpåse. En åkpåse eller täcke till vagnen till kalla dagar. Vi använder ett mysigt täcke just nu.

14. Amningskläder. Ett par snygga amningslinnen och ett par sköna amningsbhar räcker för mig. Jag tycker att många amningskläder är ganska fula eller väldigt dyra, så jag försöker använda vanliga kläder utöver linnet så ofta det går. Vanliga omlotttröjor och sköna koftor funkar lika bra det.

Listan kan göras oändligt lång, men det här är det allra viktigaste sakerna enligt mig. När lillan blev uppåt en månad gammal vaknade även intresset för säng/skötbordsmobil som jag varmt rekommenderar. Även tex. babysitter, babygym och tex. leksaker kan man komplettera med när liten växer och blir allt mer medveten, en så rolig tid.


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

Anna Namnori,
Bra tips! Jag ska bocka av det jag köpt gentemot din lista :)
namnoribebisen.wordpress.com
mammashus
mammashus,