Wednesday View: Offentlig amning

Tankar om att amma/den första tiden: När jag var gravid med Alicia önskade jag av hela mitt hjärta att amningen skulle fungera, jag ville verkligen amma mitt barn. Inte för att jag hade något emot flaskmatning, utan jag kände bara att jag ville amma, men det är självklart upp till var och en vad de anser bäst för sig och sitt barn. När Alicia väl var född tog hon mitt bröst direkt. Jag älskade verkligen att amma. Mjölken rann till ganska omgående, och lillan hade ett bra grepp från start. Det var mer jag som hade problem i början. Ömheten när mjölken rann till, svårigheter med amningsnapp i början och sedan mjölkstockning efter mjölkstockning.

Jag är så glad såhär i efterhand att jag inte gav upp. Snart löste sig alla problem, värmande amningsinlägg stoppade mjölkstockningarna, och amningsnappen var snart ett minne blott. Det är något alldeles speciellt att amma sitt lilla barn. Den närhet mellan mamman och barnet i de stunderna går knappt att beskriva i ord, en sådan stark kärlek. I totalt 11 månader ammade vi, det var en sådan närhet, det var smidigt, lättillgängligt och kostnadsfritt. Perfekt för oss helt enkelt. Men när lillan fick sina första tänder blev det allt mer lurigt, men det är en helt annan historia.

Flaskmatning: Jag tycker att flaskmatning är en perfekt lösning för de som inte kan amma, inte vill amma eller vill dela på matningen med sin partner. Det är lite mer bökigt och dyrare men kan vara det som är bäst för just den familjen. Men för oss fungerade inte flaskmatning överhuvudtaget. Jag funderade på att pumpa mjölk och flaskmata lillan med, dels för att min man skulle kunna hjälpa till och mata, tex. om jag skulle göra någonting utanför hemmet. Även för att även deras band skulle bli än starkare, inte för att jag tror att det är möjligt, deras relation gör mig så lycklig. Men Alicia var överhuvudtaget inte intresserad av varken napp eller flaska. Totalvägrade redan från starten. Hur vi än lirkade, testade med olika flaskor etc, så fungerade ingenting. Hon ville amma helt enkelt, och inte mig emot, jag älskade att amma.

Offentlig amning: Det är en självklarhet för mig att alla ska få amma offentligt om ens lilla barn är hungrigt. Det finns inget naturligare, det är ju det brösten är till för. För mig handlade det bara om att samla på mig mod för att våga göra det. Jag kände mig inte trygg med att amma offentligt även om jag tycker att det är en självklarhet att man ska få göra det. Detta kunde ibland göra allt lite krångligt och någon gång ammade jag i bilen när lillan var hungrig. Att göra det ute mitt bland folk vågade jag mig helt enkelt inte på.

Till att börja med; var skulle jag amma? Då jag bor i en liten stad i Småland finns tex. inga amningsrum i shoppingcentret, inget shoppingcenter heller för den delen. Visst finns alternativet att gå in på BVC och amma där, men det är ju inte alltid man är i närheten när lillan blir hungrig. Som tex. de gånger jag tagit en fika med en kompis, då var jag alltid nervös innan, tänk om lillan blir hungrig, vad ska jag göra då? Tankar och rädslor trängdes alltid i mitt huvud vid de tillfällena. Skulle jag amma där och då, försöka amma lite diskret mitt på caféet? Eller kanske gå in på toaletten och amma, där finns inga dömande blickar, ingen som råkar få se för mycket och vi kan amma i lugn och ro.

Men att jag ens övervägde det alternativet ger mig dåligt samvete. Lillan ska inte behöva äta inne på toaletten, det ska inte vara det mest tilltalande alternativet, då är det något som är fel med vårt samhälle. Om vi får chansen att få ett till litet barn i framtiden, då hoppas jag att jag kommer känna mig mer självsäker när jag ammar, att dessa rädslor inte ska spöka i mitt sinne. Gå in och läs vad @namnoribebisen har att säga om amning i Wednesday View!

Vad tycker du?


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

jagochjuno
jagochjuno,
Bra skrivet! 😃
nouw.com/jagochjuno
mammashus
mammashus,
eschutz
eschutz,
Jag kan verkligen först din önskan & längtan att få amma. Jag känner exakt så nu & hoppas för allt i världen att de kommer funka ! Det verkar sååå mysigt med närheten, & som du säger så smidigt, praktiskt och kostnadsfritt.
nouw.com/eschutz
mammashus
mammashus,
Hoppas det funkar för er!💕 Det är verkligen mysigt. 😊
nouw.com/mammashus