Wednesday View: preventivmedel

Jag tycker att det är upp till var och en att bestämma vad de tycker är ett passande preventivmedel just för dem. Men att det just är något mellan de som är i förhållandet, att man har en öppen diskussion tillsammans och kommer överens om vad som gäller, så att det inte dyker upp några överraskningar. Att prata med varandra är nyckeln här.

Sedan är det det där med alla hormoner man stoppar i sig som kvinna. Jag tycker det är helt galet när jag tänker på det. Vad är det egentligen vi stoppar i oss varje dag , hur påverkar det oss i det lång loppet? Själv tog jag p-piller i drygt 10 års tid, framför allt för mina hemska besvär med mensvärk jag hade när jag var ung.

Det är först såhär efteråt jag märker hur mycket det påverkade mig. Vilka humörsvängningar jag fick, framför allt i början. Stundtals även nedstämdhet. Dessutom kändes det som att preparatet stannade kvar i mitt system långt efter att jag slutade ta pillerna. Så starka hormoner vill jag aldrig stoppa i min kropp igen. Men självklart är detta upp till var och en.

Så naturligt för kroppen som möjligt är min melodi. Det som lockar mig mest är att följa säkra perioder, tex. med en app i mobilen. Dock skulle jag vilja säga att den metoden inte kanske är lika säker som vissa andra preventivmedel. Därför tycker jag den metoden lämpar sig bäst för dem i stabila förhållanden som skulle glädjas om det dök upp ett plus på stickan. Men det är bara min åsikt, vad tycker du?


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer

eschutz
eschutz,
Vi är i den diskussionen nu, vad vi ska köra på efter graviditeten. Vi vill ju ha ett barn till men att de ska vara ca3 år mellan. Jag är inte ett dig intresserad av hormoner.. åt p-piller i flera år o mådde skit dåligt.. bytte till p-ring för de skulle vara mindre med hormoner men gillade de inte riktigt o måde dåligt av de hormoner med. Kände lixom inte igen mig själv, var mer känslig med de än nu som gravid. Så drygt ett år innan vi bestämde oss för att skaffa barn körde vi med säkra perioder o app. De funkade ju bra. Men nu när vi vill att de ska gå nått år så känns de inte lila säkert .. läst så mkt on olika preventivmedel och skulle diskutera detta mer med bm o bestämma på nästa besök så de är "redo" inför efterkontrollen. Känns som de lutar åt kopparspiral ändå.. inga hormoner men ändå bra "skydd" .. de är verkligen en djungel !
nouw.com/eschutz
mammashus
mammashus,
Låter bra att ni ska diskutera det med bm, hoppas ni kommer fram till något som känns bra för er. Vi får klura lite till vad som känns bäst för oss, förhoppningsvis efter vi fått en till liten. ✊🏻
nouw.com/mammashus
moafidelie
moafidelie,
Jag har haft sån himla himla problem med min mensturation sedan jag fick den när jag var 11 år gammal. Blöder så att jag får järnbrist och blir yr, spyr som en tok och har otroligt otroligt ont. Är inget jättefan av hormoner på konstgjord väg som egentligen inte är bra för kroppen. Men det är det enda som har hjälpt mig. Åt speciella p-piller innan graviditeten med hög hormondos för att få ordning på mängden blod och smärtan. Efter graviditeten fick jag ju blodförgiftning och blodproppar och därför får jag inte äta p-piller längre. Däremot funkar jag inte utan tillsatt hormon så nu ska jag försöka mig på en spiral och se om det fungerar...

Hade jag inte haft de här problemen hade jag nog avstått alla typ av preventivmedel.. Speciellt eftersom att jag, som du skriver, är i ett stabilt förhållande och ligger med samma man hela tiden där ett plus på stickan inte skulle betyda panik och tårar 💕
nouw.com/moafidelie
mammashus
mammashus,
Så himla jobbigt det där! Känner med dig! 💕 Jag hade det liknande i tonåren, men i mildare dos. Mensvärk från helvetet, blödde mkt etc så därför började jag med p-piller. Men det har blivit bättre med åren, hoppas det blir så för dig med!
nouw.com/mammashus
manellacentio
manellacentio,
Jag slutade med p-piller för jag mådde skit. Jag blev nedstämd, rent av deprimerad. Så kör utan och skyddar mig istället
nouw.com/manellacentio
mammashus
mammashus,
Åh, känner igen det du säger. 😔 Så jobbigt! Då är det allt bäst att använda andra metoder som du säger. 😇
nouw.com/mammashus